Posao
0

Dvojica od petorice šefova ne drže svoju riječ

Sarajevo-x.com
Za većinu radnih ljudi vrijeme je za povratak na posao nakon što je praznični vikend sa porodicom i prijateljima završen, a za mnoge to znači ponovnu saradnju s lošim šefom, pokazuje novo istraživanje.

Skoro dvojica od petorice šefova ne drže svoju riječ, a više od četvrtine šefova ogovara svoje nadređene kolege, pokazuje istraživanje sa Florida State Univerziteta.

Takvi menadžeri stvaraju mnogo problema kompaniji, dovodeći do lošeg morala među radnicima, smanjene produktivnosti i većeg odliva kadra.

Obično se kaže da zaposlenici ne napuštaju svoj posao ili kompaniju, već svog šefa.'', izjavio je Wayne Hochwarter, profesor menadžmenta na Florida State Univerzitetu, koji je sa dva kandidata za doktorsko zvanje proveo istraživanje o temi ''Kako se šefovi odnose prema vama?''. Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 700 radnika u raznim sferama poslova.

''Nikakvo zlostavljanje ne treba shvatati olako, naročito u situacijama kada to ustvari postaje kriminalni akt.'', izjavljuje Hochwarter.

Zaposlenici koji rade u lošem poslovnom okruženju podložni su većoj iscrpljenosti, napetosti na poslu, nervozi, depresivnom raspoloženju i nepovjerenju, navode istraživači. Još su otkrili da je dobra poslovna atmosfera važnija nego sama zarada, te da nije koincidencija da loš moral radnika vodi slabijoj produktivnosti.

Rezultati istraživanja su sljedeći:

  • 39% radnika je izjavilo da njihov nadređeni ne održava obećanja;
  • 37% tvrdi da im njihov rukovodilac ne odaje priznanje kada su to zaslužili;
  • 31% radnika je izjavilo da su bili izloženi ''tihom tretmanu maltretiranja''(ogovaranje) šefa u protekloj godini;
  • 27% radnika tvrdi da je njihov rukovodilac davao negativne komentare o njima pred drugim zaposlenicima i menadžerima;
  • 24% radnika je izjavilo da im je rukovodilac narušio privatnost;
  • 23% radnika je izjavilo da je rukovodilac okrivljavao druge da bi prikrio vlastite greške ili minimizirao nezgodan položaj.

Radnici koji rade u lošem okruženju trebaju ostati optimistični, navodi Hochwarter.

Potrebno je znati kome se obratiti ako se osjećate ugroženim, zlostavljanim ili diskriminiranim na radnom mjestu. ''Drugi znaju ko je u firmi nasilnik'', rekao je Hochwarter. ''Najvjerovatnije su poznata ranija loša iskustva s tom osobom.''

Hochwarter predlaže i neke metode za umanjenje štete koja nastaje zbog nasilnog rukovodioca.

''Treba ostati vidljiv na poslu. Skrivanje može biti pogubno za vašu karijeru, naročito kada druge osobe u kompaniji ne mogu vidjeti vaš talenat i doprinos.''

Istraživači su ispitanicima poštom slali upitnike, koje su oni morali popunjavati. U istraživanje su bili uključeni muškarci i žene različitih starosnih dobi i rasa, koji su zaposleni u industriji i proizvodnji, od malih do velikih kompanija.