Posao
0

Dole prepreke - vrijeme je za Uspon.ba

Sponzorirani članak
Uspon.ba - pozitivnim primjerom do odgovorne prakse. Mi se zalažemo da osobe s invaliditetom postanu ravnopravni članovi društva, da imaju riješen socijalni status, ekonomsku sigurnost, zdravstvenu zaštitu, osiguranu prekvalifikaciju adekvatno njihovim psihofizičkim mogućnostima i sposobnostima i da u potpunosti budu integrisane u sve aspekte društva. Našim radom se trudimo promovisati njihove istinske vrijednosti i kvalitete te samim tim raditi na razbijanju predrasuda prema osobama s invaliditetom.
Podizanje nivoa zaposlenosti građana i primjena adekvatnih mjera za borbu protiv siromaštva i nerazvijenosti svakako predstavlja prioritetan zadatak svih činilaca jednog društva pa tako i bosanskohercegovačkog. Na tom putu, sve državne i privatne ustanove, kao i organizacije civilnog društva, imaju moralnu, ali i zakonsku dužnost i obavezu da ulože sve napore i posvete pažnju osobama s invaliditetom koje su izdvojene iz cjelokupne populacije i često ne mogu ostvariti svoja ljudska prava (sa posebnim akcentom na pravo na jednakost, slobodu i rad), bez stvaranja preduslova.

Usvojenim Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom F BiH (Sl. Novine F BiH 9/10), firme su dobile obavezu da aktiviraju svoje kapacitete i adekvatno se pripreme za primjenu zakonom postavljenih zadataka. Kako nikada ranije preduzeća i druge organizacije nisu imali obavezu da se bave ovom ili sličnom problematikom, znatan broj se suočio sa nedostatkom specifičnih znanja i vještina za ispunjavanje ovako delikatnog zadatka. Zbog toga je Uspon, u okviru sopstvenog programa profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom, a uz pomoć i podršku MDG F YERP-a, Misije OSCE-a u BiH i portala Posao.ba razvio i implementirao projekt Web-portal za zapošljavanje osoba s invaliditetom Uspon.ba i na taj način ponudio poslodavcima printane priručnike, savjetodavne i konsultacijske usluge, obuku, kao i katalog biografija osoba s invaliditetom na portalu.

Portal je pokrenut u augustu 2011. i do sada ima više od 150 članova –registrovanih osoba s invaliditetom koje aktivno traže posao. Od registracije, objavljeno je i više od15 oglasa za posao (Telemach, Propaganda, OSCE, Uspon). Trenutno objavljeni oglasi na Uspon.ba su: 1. Web programer , Uspon 2. Socijalni radnik , Uspon 3. National Project Officer, BPRI , OSCE 4. Expert in Anti-Corruption , OSCE 5. National Human Rights Officer , OSCE 6. Human Rights Officer , OSCE 7. Regional Administrative Assistant, BPRI , OSCE

U 2012. Uspon namjerava implementirati projekt ''Biznis u službi društva''. Cilj projekta jeste ekonomska emancipacija osoba s invaliditetom, promovisanje pozitivne strane socijalnog poduzetništva i stimulacija poduzetnika da budu društveno odgovorni. Sve zainteresovane osobe s invaliditetom koje imaju poslovnu ideju, poduzetnički duh i želju za pokretanjem biznisa s primarnim ciljem da doprinesu široj društvenoj koristi, mogu se prijaviti preko www.uspon.ba da učestvuju na obuci.