Posao
0

Do posla u BiH najlakše dolaze komercijalisti i informatičari

FENA
Na portalu Posao.ba u protekloj godini oglašeno je oko 9. 000 oglasa i registrirano više od 26.000 biografija, a procjenjuje se da je putem tog portala u tom periodu posao pronašlo više od 7.000 osoba.

Bilježi se pad broja oglasa za 10 posto u odnosu na 2010. godinu, te je sedam posto manje registriranih biografija.

U prosjeku na jedan oglas pristizalo je oko 49 prijava, a mjesečno je zabilježeno oko 12.000 prijava na oglašena radna mjesta, dok je oko 5.500 osoba apliciralo na otvorena radna mjesta, saopćeno je iz portala Posao.ba.

I prošle godine, kao i prethodnih, kategorija komercijale i prodaje zabilježila je najveći broj otvorenih pozicija na portalu Posao.ba te su se komercijalisti, prodavači i trgovci ponovo našli na prvom mjestu u Top 10 zanimanja.

Također, kategorija informatika - software zabilježila je veliki porast broja oglasa te su se pozicije IT programera i developera pronašle na drugom mjestu u Top 10 zanimanja.

Ova kategorija spada i u deficitarna zanimanja u prošloj godini budući da je postojala velika ponuda poslova, ali manjak stručnog kadra za njihovo popunjavanje.

Pored ove dvije kategorije, najtraženiji su radnici u kategorijama: administrativne i slične usluge, ekonomija i finansije te ugostiteljstvo.

Najveći pad oglašenih radnih mjesta bilježe kategorije prava, obrazovanja, menadžmenta i upravljanja te građevinarstva.

Deficitarne kategorije za prošlu godinu, pored Informatike - software, bile su biotehnologija i farmacija, arhitektonske usluge i ugostiteljstvo.

Kategorije suficitarnih zanimanja (gdje je postojala velika potražnja, ali mala ponuda poslova) u 2011. godini bile su administrativne i slične usluge, transport, skladištenje i logistika, policija i zaštitarske usluge, turizam i osiguranje.

U najviše slučajeva poslodavci u protekloj godini nisu navodili vrstu zaposlenja u oglasima, čak u 30,9 posto oglasa. U 29,3 posto oglasa nudio se stalni posao, a potom su traženi pripravnici u 14,3 posto, radnici za honorarne poslove u 7,7 posto konkursa te sezonski radnici u 4,9 posto oglasa.

Što se tiče stepena obrazovanja, u čak 48,91 posto oglasa poslodavci su tražili radnike sa visokom stručnom spremom, a potom u 32,74 posto oglasa sa srednjom stručnom spremom.

KV i VKV radnici traženi su 9,9 posto oglasa, a u 8,45 posto nije navedena stručna sprema.

U protekloj godini najčešće su traženi radnici sa koji imaju od dvije do četiri godine radnog iskustva (31,34 posto), a potom oni sa jednom godinom radnog iskustva (26,28 posto).

U 19,56 posto konkursa nije navedeno da li je potrebno radno iskustvo, a radnici sa pet i više godina radnog iskustva traženi su za određene specijalizirane poslove u 12,86 posto konkursa.

Poznavanje rada na računaru uslov je čak u 83 posto oglasa, a strani jezik je bio neophodan za zaposlenje u 81 posto konkursa i to pretežno engleski.

Posjedovanje vozačke dozvole uvjet je bio u 32 posto konkursa, uglavnom za poslove na terenu.

Prema podacima portala Plata.ba, u 2011. godini, kao i u 2010., najplaćenije su pozicije u višem menadžmentu. Najplaćenija pozicija je country menadžera sa platom od 4.285 KM.

Potom slijede pozicije: direktor sektora u bankarstvu - 2.730 KM, Izvršni direktor - 2.493 KM, direktor prodaje - 2.364 KM te marketing direktor - 2. 313 KM.

Najmanje plaćeni radnici su na pozicijama niskokvalificiranih i pomoćnih poslova.

Najniža plaća je na poziciji obućara od 422 KM, potom higijenskih radnika i poljoprivrednih tehničara (450 KM), krojača (458 KM), čistača (474 KM) te konobara (487 KM).