Posao
11

CISO centri pomažu mladim ljudima u FBiH da pronađu posao

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Federalnom zavodu za zapošljavanje (FZZ) u Sarajevu danas su predstavljeni rezultati Programa zapošljavanja i zadržavanja mladih u BiH (YERP).

Nacionalni program menadžer YERP-a Erol Mujanović na konferenciji za novinare je kazao da je od početka realizacije tog projekta širom BiH otvoreno 16 centara za informiranje, savjetovanje i obuku (CISO).

"Zaključno s krajem marta ove godine, imamo više od 2.500 mladih osoba koje stiču radno iskustvo, i gotovo 25.000 korisnika koji su prošli obuke ili dobili informacije o tržištu rada u CISO centrima“, naglasio je Mujanović.

CISO centri su, po njegovim riječima, nakon nešto više od godinu dana, postali najefikasnija platforma koja spaja mlade nezaposlene osobe, obrazovni sistem i poslodavce.

U narednom periodu, kako je dodao, potrebno je obaviti sistematizaciju CISO centara, da bi aktivnosti i osoblje tih centara i formalno postali dio sistema zavoda za zapošljavanje na način da iduće godine, kada se YERP projekt završi, ovako efikasan alat nastavi s radom i pružanjem usluga mladim ljudima.

Direktor FZZ Kenan Rešo je kazao da je Program YERP uspješna bh. priča s centrima koji imaju za cilj informiranje, savjetovanje i obuku u okviru kantonalnih službi za zapošljavanje radi stvaranja uvjeta za pružanje profesionalnih i efikasnih usluga mladim nezaposlenim osobama.

Naglasio je da FZZ ima koordinacijsku ulogu u implementaciji i praćenju provedbe YERP-a i da osigurava dio sredstava za sufinansiranje zapošljavanja mladih osoba u centrima u statusu pripravnika.

YERP zajednički provode UN agencije IOM, UNDP, UNFPA, UNICEF i UNV, u partnerstvu s domaćim institucijama, ustanovama, lokalnim zajednicama, udruženjima i pojedinačnim preduzećima.

Direktorica Službe za zapošljavanje Bosanskopodrinjskog kantona Nafija Hodo istakla je da je CISO centar u Goraždu otvoren u septembru prošle godine te da je dosad postigao vrlo dobre rezultate.

" CISO u Goraždu su prošle 762 mlade osobe od 18 do 30 godina, od čega je 259 osoba ili 30 posto dobilo posao", naglasila je Hodo.

S mladim nezaposlenim osobama u CISO Goražde, kako je dodala, rađeni su motivacijski i info seminari, pripreme za razgovor s poslodavcem i za pisanje CV-a, ali i sve ostalo što može ojačati nezaposlenu osobu na tržištu rada.

"Obavljen je i program prekvalifikacije i obuke za poznatog poslodavca, odnosno za Prevent. Zamišljeno je da se putem ovog programa prekvalifikuje 600 osoba za šivače autopresvlaka u Preventu. Dosad je obuku prošlo 480 osoba, a Prevent ima 720 zaposlenih u Goraždu", istakla je Hodo.

Ona je naglasila da za četiri mjeseca ove godine bilježe kontinuirano smanjenje stope nezaposlenosti, tako da je ona u tom periodu smanjena za 4,30 posto.

Posebno je istakla da u BPK-u nedostaje diplomiranih inžinjera mašinstva, informatičara i doktora medicine.