Posao
56

Četiri znaka da je vrijeme da napustite svoj posao

Klix.ba
Odvajanje poslovnog od privatnog života može biti teško, međutim, neminovno je da se ono što se dešava u kancelariji odražava na vaš privatni život i čini ga gorim ili boljim.

Kad se stvari u kancelariji poremete, to može donijeti poremećaj cijelom vašem životu, primjećivali vi to ili ne. Shvatiti da je vrijeme da odete također zna biti teško. Ipak, postoje znakovi koji ukazuju da je vrijeme za strategiju odlaska i nove korake u vašem životu.

Prvi znak: Ne osjećate se dobro

Nesretni ste svojim profesionalnim angažmanom u tolikoj mjeri da to nezadovoljstvo utječe i na vaše fizičko zdravlje? Ako se često fizički ne osjećate dobro, nesretni ste na poslu i pod prevelikim ste stresom, vrijeme je da promijenite radno okruženje.

Zapitajte se koliko još možete raditi posao od kojeg se osjećate tako loše. Posljednje što želite je da vaša karijera stagnira, a veoma je teško ostati motivisan i produktivan kad se konstantno ne osjećate dobro. U svakom slučaju, prije nego što posao okrivite za svoje loše radne performanse, bilo bi mudro da posjetite ljekara i provjerite da nije neki drugi uzrok u pitanju.

Drugi znak: Vaš lični život je u haosu

Ako vaš lični život pati jer nemate vremena za sebe od posla, vrijeme je da procjenite koliko vaš posao zaista vrijedi. Možda volite to što radite, ali ako ste stalno u kancelariji to nije dobro.

Niko ne zna u kojem pravcu će se njegov život odvijati, a nijedan posao nije siguran. Međutim, ako se vaš život vrti oko posla, postaje teško shvatiti njegovo značenje. Balans je krucijalan, a ako ga je nemoguće uspostaviti na trenutnoj poziciji, onda je vrijeme da ga potražite na nekom drugom mjestu.

Treći znak: Promjenljivog ste raspoloženja, nestrpljivi, depresivni, ljuti ili pesimistični

Ako ste generalno optimistični i veseli, a odnedavno ste primijetili promjene svog raspoloženja ili stava, vjerovatno je posao razlog. Ipak, prije donošenja konačne odluke, budite sigurni da je to uzrok.

Četvrti znak: Vaš posao više ne ispunjava vaše ciljeve

Ako nemate isplaniran privatni i profesionalni život, zaustavite se i isplanirajte ga. Jednom kada postavite ciljeve razmislite da li ih posao koji obavljate može ispuniti. Ako ne, vrijeme je za preokret.

Možda će vam pomoći nova pozicija u istoj kompaniji, stoga razgovarajte sa svojim nadređenima i uvjerite ih da ćete više pružiti na novom radnom mjestu. Ako to ne bude rješenje, pozabavite se traženjem novog posla.