Posao
0

Četiri stvari koje ne smijete reći svom šefu

Sarajevo-x.com
Ukoliko imate "finog" šefa možda, tokom poslovnih sastanaka, možete reći štagod vam padne na pamet i proći nekažnjeno. Ali većina uspješnih šefova nisu "fini" ljudi, već ozbiljne i razdražljive osobe. Čak iako radite u manjoj kompaniji, postoje stvari koje biste, pod svaku cijenu, trebali izbjegavati govoriti pred šefom. Yahoo! je sastavio listu stvari koje nikada ne smijete reći vlastitom šefu.

"Moram to provjeriti."

Drugim riječima, ne znate ono što vas šef pita i niste uradili domaću zadaću. Šefovi ne tolerišu nespremnost, te ako na određeno pitanje šefa, tokom prezentacije ponudite ovakav odgovor, svakako rizikujete otkaz. Da biste izbjegli takvu sudbinu, prije važnog sastanka sa šefom, izložite vlastitu prezentaciju pred nekoliko najciničnijih i nainteligentnijih radnih kolega. Zamolite ih i da vas napadaju sa najopasnijim i najapsurdnijim mogućim pitanjima.

Na ovaj način ćete se prikladno pripremiti za ono što vas čeka u sali za sastanke, i naoružati se svim mogućim podacima. Vodite računa o tome da morate detaljno odgovoriti na svako moguće pitanje, jer to svaki šef najviše cijeni.

Ismijavanje programa kompanije

Da, postoji mnoštvo besmislenih inicijativa koje osmišlja osoblje iz marketing ili kadrovske službe, poput: "Zabranjene greške", ili "Zabranjeno piti tokom ručka". Slobodno ismijavajte ovakve programe, ali budite spremni da odmah sutradan napustite kompaniju. Ukoliko ne vjerujete u misiju kompanije u kojoj radite, ili šutite ili dajte otkaz.

Pričanje viceva

Izbjegavajte viceve, naročito na samom početku prezentacije. Ako ste imali dovoljno sreće da uopšte zakažete sastanak sa šefom, potrudite se da saznate šta ga najviše interesuje. Otvorite mu oči za nešto o čemu bi htio pričati sa drugima.

"To je neizvodljivo."

Nijedan CEO ne želi čuti da je nešto što on/ona smatra važnim zapravo nemoguće ostvariti. Ukoliko se nađete u situaciji gdje vaš šef želi nešto što se čini neizvodljivim, nikada, ali baš nikada nemojte reći "To je neizvodljivo". U protivnom ćete izazvati bijes šefa i ugroziti vlastitu karijeru.