Posao
0

Bogata djeca ne znaju čuvati bogatstvo

Sarajevo-x.com
Bogata djeca imaju sve: novac, poznanstva, najbolje obrazovanje, najbolje automobile i odjeću. No, da li će ista ta djeca, kada se otrgnu iz okrilja roditeljske zaštite i dalje uspjeti održati nivo svog blagostanja? "The Wall Street Journal“ otkriva zašto bogata djeca ne ostaju zauvijek tako bogata.

U članku "The Wall Street Journala“ postavlja se pitanje da li djeca koja odrastaju u bogatim porodicama mogu imati normalan odnos prema radu, zarađivanju i trošenju? U istom članku dalje se preporučuje da je potrebno formirati kampove za bogatu djecu u kojemu će ona učiti kako da investiraju svoj novac i kako da iskoriste privilegije koje im život nudi.

Autor članka, Warren Buffett smatra da djeca bogatih roditelja ne pokazuju želju za uspjehom u tolikoj mjeri kao djeca koja dolaze iz porodica sa prosječnim i niskim primanjima. Logično je pomisliti, nastavlja autor, da će se roditeljski novac nakon izvjesnog vremena istrošiti te da će se ta djeca izgubiti u trenucima kada budu morala sama organizovati svoj život i finansije.

No, Buffet smatra da njegova teza ne mora biti istinita u svim bogatim porodicama. U nekima od njih naime, roditelji svoj novac daju djeci samo ukoliko su ova odgovorna i ako znaju ispravno ulagati.