Posao
2

Arapi ne žele radnice iz BiH: Ne želimo da nam Evropljanka odgaja dijete

Klix.ba
Foto:Ilustracija
Foto:Ilustracija
Prošlo je više od četiri mjeseca od objavljivanja konkursa Vlade Katara, preko kojeg su namjeravali uposliti više žena iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kambodže, Vijetnama i Bangladeša kao spremačice, kućanice i dadilje. Za te usluge Arapi plaćaju od 200 do 250 dolara mjesečno.

Vlada te zemlje angažirala je više od deset agencija koje su odabrale najbolje kandidatkinje za navedene poslove, ali, kako pišu katarski mediji, još uvijek niko iz BiH i Makedonije nije otišao u tu zemlju po ovom konkursu.

"Nije bilo zahtjeva za spremačice, kućanice i dadilje iz Bosne i Hercegovine", kazali su za katarski list The Peninsula iz najveće agencije posrednice pri zapošljavanju preko navedenog konkursa.

Iz agencija su poručili da ne namjeravaju u konkurs uvoditi druge zemlje nakon što nije iskazana želja za evropskim radnicima.

Na upit zbog čega niko nije iskazao želju za radnicima iz naše zemlje, iz agencija su poručili da ne znaju.

"Ne znamo razlog zbog čega je to tako i ne želimo nagađati. Sve što možemo reći je to da niko ne želi domaćice, spremačice i dadilje iz Evrope", kazali su iz agencija.

Navedeni list istražio je eventualne razloge među građanima Katara. Dobili su zanimljive odgovore.

"Ne želimo da nam djecu odgaja žena iz Evrope. Želimo odgajateljice iz Azije", kazala je jedna žena.

No, iz agencija su poručili da je velika potražnja za navedene poslove iz zemalja kao što su Filipini, Nepal, Šri Lanka, Kenija i Etiopija.

Građani Bosne i Hercegovine, koji žive u Kataru, smatraju da Bosanke i Hercegovke ne bi trebale dolaziti u tu državu na Arapskom poluotoku kako bi radile kao spremačice, jer se pod tim podrazumijeva da budu sluge u kućama bogatih arapskih porodica.

"Žene tretiraju veoma loše. Trenutno u Kataru borave žene iz Indije, Indonezije, Etiopije, Nepala te sa Filipina, koje rade kao sluškinje, bez ikakvih prava i nerijetko bivaju zlostavljane. Također, plaće su minimalne. Plaćaju im od 200 do 250 dolara, što uopće nije dovoljno za život u Dohi", kazao je za Klix.ba jedan Bosanac koji trenutno živi u Kataru.