Privredna komora
0

Alarmantna situacija u privredi KS

FENA
Aktuelna situacija u privredi Kantona Sarajevo je alarmantna te se negativne tendencije s kraja i početka ove godine nastavljaju, i to u još oštrijoj formi, zaključeno je danas na sjednici Upravnog odbora Privredne komore Kantona Sarajevo.

Članovi Upravnog odbora su istakli da organi vlasti od 35 konkretno predloženih mjera poslovnog sektora nisu realizirali nijednu, izuzev polovičnu mjeru koja se odnosi na naknade turističkim zajednicama.

Kako je saopćeno iz PKKS-a, naglašena je nužnost pružanja hitne podrške privrednim subjektima, pri čemu se posebno izdvaja brza i efikasna realizacija ciljanih javnih investicionih projekata u infrastrukturnom sektoru, posebno u saobraćaju i energetici.

Ocijenjeno je da je potrebno osigurati putem Razvojne banke FBiH povoljnije kreditne linije i garancije domaćoj privredi kroz stimuliranje proizvodnje, izvoza, pomoći malim i srednjim preduzećima.

Apelirano je i na donošenje programa solidarne odgovornosti javnog i poslovnog sektora u periodu privredne recesije.

Za realizaciju ovih mjera treba efikasnije koristiti koncesije, obveznice, sredstva od privatizacije državnog kapitala, kao i zajmove koji ne bi, po ocjeni UO, trebali ići u potrošnju, nego u razvoj privrede.

Insistira se i na formiranju ključnih državnih institucija neophodnih za podršku privrednim subjektima na domaćem i međunarodnom tržištu i izgradnju regulatornog okvira za sistemske reforme.

To obuhvata izgradnju jedinstvenog ekonomskog prostora, harmonizaciju fiskalne politike, rasterećenje privrede, prilagođavanje radnog i socijalnog zakonodavstva međunarodnim standardima, eliminiranje monopola, svođenje javne potrošnje u realne okvire.

Zaključeno je da se predloži premijeru i Vladi Kantona Sarajevo da se u septembru održi skup privrednika i Vlade na kojem bi se razmotrilo aktuelno stanje u privredi i mjere za prevazilaženje recesije.