Posao
0

10 razloga zbog kojih se nećete obogatiti

Sarajevo-x.com
Razlozi zbog kojih ne možete postati milioner zapravo su dosta jednostavni. Mnogi misle kako je razlog tome što ne zarađuju dovoljno, ali istina je da vaša želja da se obogatite zavisi mnogo više od načina na koji raspolažete s novcem, nego s količinom novca koju imate.
  1. Brinete se o onome šta vaš komšija misli: Ako se takmičite sa vašim komšijama i njihovim skupim stvarima, samo uzalud trošite vaš teško zaađen novac na igračke kako bi ih impresionirali, umjesto da taj novac iskoristite za uvećanje vašeg bogatstva.

  2. Niste strpljivi: Prije ere kreditnih kartica, bile je teško potrošiti više nego što smo imali. Danas to nije slučaj. Ako ste zaduženi na vašoj kreditnoj kartici, to je zbog toga što niste mogli sačekati da dobijete novac kako biste to kupili. Na taj način bogatite druge, a sebe stalno zadužujete.

3.Imate loše navike: Bilo da se radi o pušenju, piću, kockanju ili nečem četvrtom, loše navike crpe vaš novac, koji bi se mogao korisnije potrošiti.

  1. Nemate ciljeva: Teško je zaraditi bogatstvo ako niste razmislili o tome što stvarno želite. Ako niste sebi postavili “bogataške” ciljeve, vjerovatnije je da ih nećete ni ostvariti. S druge strane, nije dovoljno samo reći “Želim se obogatiti”. Trebate dobro razmisliti o štednji i godišnjim investicionim ciljevima i napraviti konkretan plan kako postići te ciljeve.

  2. Niste se pripremili: Loše stvari se dešavaju s vremena na vrijeme i ako se niste pripremili za takva vremena, npr. osiguranjem, sav novac koji ste zaradili mogao bi nestati u trenutku.

  3. Želite zaraditi na brzinu: Za veliku većinu ljudi, novac ne dolazi brzo. Možete svu svoju nadu polagati u loto, ali istina je da je veća vjerovatnost da će vas udariti munja, nego da ćete osvojiti milione na lutriji. Želja za brzom zaradom utiče i na vaše investicione odluke, koje tada uglavnom završavaju kao i kupljeni loto listić.

  1. Oslanjate se na druge da brinu o vašem novcu: Više vjerujete drugima kad je novac u pitanju i oslanjate se na njihovo znanje kada donosite odluku o investiranju. Iako trebate poslušati savjete drugih, vi na kraju morate odlučiti što ćete uraditi sa vašim novcem.

  2. Investirate u stvari koje ne razumijete: Čuli ste da je vaš komšija zaradio dosta novca od nekog posla i vi hoćete da uzmete svoj dio kolača. Ako je komšija zaista i zaradio, to je zbog toga što se razumije u taj posao. Nemojte se zalijetati u nešto što ne razumijete.

  3. Vama vlada finansijski strah: Toliko se bojite rizika da sav svoj novac držite na štednom računu, što znači da zapravo gubite kada se inflacija uzme u obzir, a odbijate da novac uložite negdje gdje ćete ostvariti veći povrat zbog straha od gubitka.

  4. Ignorirate vaše finasije: Mislite da, ako ste dovoljno zaradili, finansije se vode same od sebe. Ako ste sada zaduženi, mislite kako će se to vremenom samo riješiti. Nažalost, potrebno je dosta planiranja ako se želite obogatiti. Većini ljudi se to ne dešava preko noći.

U stvarnosti, sigurno je više faktora koji vas sprečavaju da se obogatite. Dobro pogledajte listu i saznajte šta vas koči u ostvarivanju vašeg sna, a zatim razmislite kako to možete riješiti.