Tuzlanski kanton
0

Posao izgubilo oko 1.500 radnika

FENA
S januarom ove godine bez posla je u Tuzlanskom kantonu (TK) ostalo oko 1.500 radnika. Prema saznanjima Saveza samostalnih sindikata TK-a polovina otpuštenih radnika radila je u drvoprerađivačkoj i građevinskoj industriji.

U Sindikatu upozoravaju da se pod izgovorom recesije sada otpuštaju radnici preuzeti u privatizaciji a da pojedini poslodavci preuveličavaju priču o višku radnika da bi stekli određene povlastice, dok radnici suočeni sa strahom od gubitka posla prihvataju nove ugovore s manjom plaćom.

Sindikat hemije i nemetala FBiH insistira na razgovorima s Vladom TK-a da bi se utvrdilo da li se radi o krizi ili se ona zloupotrebljava. Oni traže i sredstva za podsticaj da bi se očuvala radna mjesta i otvorila nova. Sve trenutne poteškoće, kako tvrde, lome se preko leđa radnika.

Nastojanje Sindikata da se očuva hemijska inustrija u TK-u opravdano je, kad se zna da samo u tri firme GIKL, SISACAM Soda Lukavac i Solana Tuzla radi oko 2.600 radnika. Već u januaru su radnici GIKIL-a , koji su imali ugovore na određeno vrijeme, otpušteni a u lukavčkoj Sodi i oni s takozvanim stalnim ugovorom. Članica Samostalnog sindikata hemije i nemetala je i farmaceutska kompanija Bosnalijek koja u TK-u nije otpuštala radnike, već prema saznanjima sindikata, uposlila novih 40 radnika.