biznis
0

Portugalske banke prijete prekidom otkupa državnih obveznica

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najveće portugalske banke prijete da će obustaviti otkup državnih obveznica i pozivaju tehničku vladu da zatraži kratkoročni zajam i time osigura finansiranje do izbora najavljenih za 5. juna, pišu danas portugalski mediji.

Čelnici banaka Banco Espirito Santo, Millennium bcp i Banco BPI susreli su se s guvernerom centralne banke Portugala kako bi mu prenijeli svoja stajališta, piše poslovni dnevnik Jornal de Negocios.

Niko iz centralne banke nije bio dostupan za komentar toga izvještaja.

Čelnik najveće portugalske privatne banke Millenniuma bcp Carlos Santos Ferreira sinoć je u televizijskom intervjuu kazao da je neophodno da zemlja zatraži kratkoročni zajam.

Glasnogovornik te banke nije želio kazati ništa o tome je li donijeta odluka o prekidu daljnjeg otkupa državnog duga.

Opoziciona stranka Socijaldemokrata razmišljala je o kratkoročnom zajmu kao svojevrsnom rješenju u uvjetima rastuće finansijske neizvjesnosti koju je izazvala ostavka vlade nakon što je parlament odbio prihvatiti njezin novi paket mjera štednje. Tu mjeru sugerirao je čelnik stranke Pedro Passos Coelho u nedavnom razgovoru za agenciju Reuters.

Kratkoročni zajam Međunarodnog monetarnog fonda ili Evropske unije mogao bi ublažiti zabrinutosti u vezi otplate dugova po dvjema izdanjima državnih obveznica koja stižu na naplatu u aprilu i junu.

On bi bio odvojen od eventualnog paketa pomoći za spas od bankrota, koji je po mišljenju ekonomista gotovo neizbježan.

Moody's je danas snizio Portugalu kreditni rejting za jedan stupanj, napominjući da će po ocjeni agencije nova portugalska vlada biti primorana tražiti finansijsku pomoć od EU-a po hitnom postupku.