biznis
0

Porezna uprava FBiH zatvorila još devet objekata

FENA
Inspektori Porezne uprave FBiH sinoć su nastavili aktivnosti na kontroli objekata u kojima se nezakonito priređuju posebne igre na sreću, odnosno neovlašteno drže aparati za klađenje, automati i druge naprave za igre na sreću.

Od 11 kontroliranih objekata na području Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona privremeno je zatvoreno devet.

U Sarajevu je zapečaćeno pet, u Visokom tri, a u Brezi jedan objekt.

Kako se navodi u saopćenju Porezne uprave FBiH, zatečeno je 28 aparata za igre na sreću koji su u objektima neovlašteno korišteni.

U momentu kontrole zatečena su i tri objekta koje su vlasnici sami zatvorili, ali Porezna uprava FBiH je i te objekte zapečatila jer je raspolagala saznanjima da su bili otvoreni prije kontrole.

Objekti su privremeno zatvoreni zbog rada bez odobrenja Federalnog ministarstva finansija za priređivanje igara na sreću i rješenja općinskog organa za priređivanje zabavnih igara, neovlaštenog organiziranja igara na sreću i neovlaštenog držanja aparata i neprijavljenih radnika.

Nadležne službe Porezne uprave FBiH podnijet će krivične izvještaje nadležnim tužilaštvima u svim slučajevima.

U ovim aktivnostima federalni inspektori nisu bili ometani u obavljanju službene dužnosti, osim u jednom gdje su bili izloženi fizičkim prijetnjama, verbalnim vrijeđanjima i drugim neugodnostima, posebno od neovlaštene osobe, koja je zatečena u objektu fast food „City” u Visokom zbog čega je bila neophodna i asistencija policije.

Zbog ometanja u radu službenih osoba protiv ove osobe bit će podnesena prijava nadležnim organima.

Porezna uprava FBiH podsjeća da su od 8. maja federalni inspektori izvršili kontrolu 276 objekata u kojima se nezakonito drže aparati za priređivanje igara na sreću na području Federacije i privremeno zapečatili 178 objekata.

U kontroliranim objektima, kako se navodi, zatečeno je nezakonito držanje 673 automata, 14 aparata za klađenje i 89 aparata za zabavu, te 50 neprijavljenih radnika.

Službeni pečat povrijeđen je u 16 objekata, koji su uz asistenciju policije ponovo zapečaćeni, kaže se u saopćenju Porezne uprave FBiH.