U dva kantona
0

Porezna uprava FBiH zatvorila 12 objekata

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Inspektori Porezne uprave FBiH su 16. aprila u noćnim satima na području Sarajevskog i Srednjobosanskog kantona izvršili kontrolu 17 ugostiteljskih objekata i objekata u kojima se priređuju igre na sreću putem automata, poker aparata, slot mašina i aparata za priređivanje zabavnih igara.

Zbog utvrđenih nepravilnosti inspektori Porezne uprave FBiH su izdali 16 rješenja o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti i privremeno zatvorili 12 objekata na području Sarajeva, Kiseljaka i Busovače. U tim objektima, kako se navodi u saopćenju Porezne uprave FBiH, zatečeno je 88 aparata za igre na sreću, poker aparata i aparata za priređivanje zabavnih igara.

U Kantonu Sarajevo privremeno je zatvoreno sedam objekata: caffe Portal na Ilidži, SUR Šumar u Vogošći, jedno uplatno mjesto sportske kladionice Milenijum u Sarajevu i po jedan objekt bez naziva na Ilidži, u Ilijašu, Sarajevu i Semizovcu.

U Srednjobosanskom kantonu je privremeno zatvoreno pet objekta: SUR N.N., jedan objekt bez naziva, SZR Mirse, jedno uplatno mjesto sportske kladionice "Remi” u Kiseljaku i "Aristokrat” u Busovači, koji je zapečaćen nakon asistencije policije.

Objekti su privremeno zatvoreni zbog rada bez odobrenja za priređivanje igara na sreću Federalnog ministarstva finansija, nepostojanja nadzornih naljepnica koje izdaje Federalno ministarstvo finansija i rješenja općinskog organa za priređivanje zabavnih igara, odnosno neovlaštenog organiziranja igara na sreću i držanja aparata.

Poreznim obvezncima inspektori Porezne uprave FBiH su do sada izdali 11 prekršajnih naloga u vrijednosti 12.100 KM, a protiv vlasnika objekata u kojima su zatečeni aparati za priređivanje igara na sreću nadležnim tužilaštvima će biti podneseni službeni izvještaji.

U ovim aktivnostima, kako se navodi u saopćenju Porezne uprave FBiH, federalni inspektori bili su izloženi fizičkim prijetnjama, verbalnim vrijeđanjima i drugim neugodnostima, zbog čega je bila neophodna i asistencija policije.

U izvršenju ovih aktivnosti federalni inspektori su u tri slučaja ometani u obavljanju službene dužnosti od vlasnika objekata i to prilikom kontrole objekta "Aristokrat” u Busovači, gdje vlasnik Igor Bošnjak nije dozvolio zatvaranje objekta, u toku kontrole objekta bez naziva vlasnika Mustafe Halimanovića koji nije dozvolio zatvaranje objekta ni nakon asistencije policije i u objektu "Rio” u Kiseljaku, u kojem suprug vlasnice Ivanke Perić nije dozvolio zatvaranje objekta.

Porezna uprava FBiH ističe da će i ubuduće nastaviti rad na terenu i otkrivanju svih poreznih obveznika koji i dalje na razne načine pokušavaju izbjeći plaćanje poreznih obaveza.

Također, Porezna uprava apelira na sve nadležne agencije za provođenje zakona, a prije svega policijske organe i druge nadležne inspekcijske službe te tužilaštava i sudove na svim nivoima da poduzmu mjere iz svoje nadležnosti, jer činjenica je da još postoji veliki broj objekata u kojima se drži značajan broj aparata za klađenje i aparata za igre na sreću neovlašteno.

  • Ovu pojavu Porezna uprava FBiH neće moći zaustaviti bez saradnje i koordiniranih aktivnosti nadležnih institucija. Također očekujemo i pomoć građana koji mogu dati veliki doprinos u spriječavanju nezakonitosti u ovoj oblasti, kaže se u saopćenju Porezne uprave FBiH.