biznis
0

Porezna uprava FBiH: Fiskalizirano 80 posto obveznika

FENA
Porezna uprava Federacije BiH zadovoljna je brojem podnesenih zahtjeva i samim procesom fiskalizacije.

"Dosad je fiskalizirano više od 80 posto obveznika fiskalizacije, a u narednih mjesec dana očekujemo da će postupak fiskalizacije biti završen u potpunosti, odnosno da će se kod svih obveznika fiskalizacije završiti proces inicijalne fiskalizacije", rečeno je Feni u Službi za odnose sa javnošću Porezne uprave FBiH.

Kako je poznato, svi obveznici druge grupe fiskalizacije bili su dužni do kraja oktobra završiti postupak inicijalne fiskalizacije i staviti u funkciju evidentiranja prometa fiskalni uređaj koji je povezan sa serverom Porezne uprave Federacije BiH.

Prema posljednjim podacima, dosad je podneseno 42.674 zahtjeva za inicijalnu fiskalizaciju, od čega je fiskalizovano 41.678 uređaja, ili 96,4 posto.

Porezna uprava FBiH je počela pripreme za kontrolu svih obveznika fiskalizacije koji su bili dužni da se fiskalizuju u skladu sa Zakonom o fiskalnim sistemima. Ova uprava je osposobljena da putem aplikacije fiskal prati dostavljene izvještaje o ukupno ostvarenom dnevnom prometu obveznika fiskalizacije i da na osnovu toga planira kontrole koje će provesti kod poreznih obveznika.

O izvršenim kontrolama Porezna uprava FBiH će obavjestiti javnost.

"Ukoliko se u toku inspekcijskog nadzora utvrdi da obveznik fiskalizacije ne poštuje zakonom propisane obaveze izriču se zakonom propisane visoke novčane kazne, koje se kreću od 2.500 KM do 20.000 KM za pravna lica - obveznike, zatim od 1.000 KM do 3.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu, i od 3.000 KM do 10.000 KM za poduzetnike", ističu iz Porezne uprave FBiH.

Fiskalizacija bi trebala smanjiti sivu ekonomiju, povećati javne prihode te povećati broj PDV obveznika.

Efikasnijoj primjeni Zakona o fiskalnim sistemima mogu doprinijeti i sami građani kupci tako što će u svim slučajevima tražiti da im se za kupljenu robu ili izvršenu uslugu izda fiskalni račun.