biznis
0

Porasle cijene sirove nafte nakon udara tropske oluje Isaac

FENA
Sirova nafta je u ponedjeljak ujutro tokom elektronskog poslovanja na berzi u New Yorku poskupjela kao posljedica tropske oluje Isaac u Meksičkom zalivu, koja se zaputila ka unutrašnjosti SAD-a dobijajući na jačini i prijeteći da poremeti proizvodnju i preradu nafte.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u oktobru je na njujorškoj robnoj berzi porasla za 1,04 dolara na 97,19 dolara za barel, dok je u isto vrijeme evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupjela za 18 centi na 113,77 dolara za barel, prenosi AP.

Analitičar Stephen Schork je izjavio kako očekuje da će "ove sedmice biti značajnih promjena u kretanju cijena nafte" zbog tropske oluje Isaaac, za koju meteorolozi kažu da će dobiti na snazi prije nego što kao uragan druge kategorije u srijedu pogodi područje negde između New Orleansa i Florida Penhendlea.

Schork je zabrinut da će Isaac prerasti u reprizu uragana Kathrine iz 2005. i Gustava iz 2008. godine, koji su oštetili rafinerije i naftovode u Meksičkom zalivu i poremetili saobraćaj tankera.

Na poskupljenje nafte danas su također uticali eksplozija i požar u rafineriji Amuaj na zapadu Venecuele, jednom od najvećih postrojenja za preradu "tečnog zlata" na svijetu, istakao je analitičar singapurske konsultantske firme Purvin & Gertz, Victor Schum, prenosi Tanjug.