biznis
0

Porasla tražnja benzina u SAD-u

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Tražnja benzina u SAD-u je prošle nedjelje porasla u odnosu na prethodnu sedmicu, dok je istovremeno maloprodajna cijena tog goriva pala.

U sedam dana, zaključno sa 14. novembrom, tražnja benzina u SAD-u iznosila je prosječno 9,03 miliona barela na dan ili 1,5 posto više nego prethodne sedmice, ali je ipak manja u odnosu na isti period lani za 2,8 posto, prenose agencije.

"Cijene goriva drastično padaju. Čini se da je tražnja porasla istovremeno s pojeftinjenjem benzina, aktuelnim u posljednjih pet do šest nedjelja", izjavio je potpredsjednik odjeljenja za istraživanja i analizu u "Mastercard advisors" Michael McNamara.

Pad tražnje od 2,8 posto na godišnjem nivou je najmanji pad u posljednja dva i po mjeseca, naveo je McNamara i dodao da je tražnja u posljednje četiri nedjelje 4,3 posto niža u odnosu na isti period lani.

Cijena benzina u SAD-u je prošle sedmice pala za 16 centi, ili oko sedam posto, na 2,16 dolara za galon (3,78 litara), što je blizu nivoa iz februara 2007.

To gorivo je na godišnjem nivou pojeftinilo oko 30 posto, a cijena se približava granici od dva dolara za galon prvi put u posljednje tri i po godine, rekao je McNamara.