Evropski indeksi ojačali
0

Popustila zabrinutost oko državnih dugova

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropski berzovni indeksi u četvrtak su ojačali, podržani dobicima u bankovnom sektoru, budući da su ponešto popustile zabrinutosti ulagača vezane uz finansije gospodarstava na Zapadu.

U takvom ozračju londonski je Ftse ojačao 0,7 posto, na 5.241 bod. Frankfurtski indeks DAX bio je na još i većem dobitku, od gotovo jedan posto, dosegnuvši 5.702 boda.

Ulagači su na početku trgovine bili pomalo na oprezu, uznemireni viješću da je agencija za rejtinge Standard & Poor's snizila prognozu za kreditni rejting Španije, izmijenivši je u negativnu.

Dodatno su ih obeshrabrila i upozorenja ostalih agencija vezano za javne finansije u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama, povrh prethodnih sniženja rejtinga Grčke i državnih kompanija u dugovima pritisnutom emiratu Dubai.

"I dalje nas pritišću zabrinutosti oko državnih dugova a prisutni su i faktori koji i dalje u određenoj mjeri potkopavaju povjerenje", kazao je Keith Bowan iz Hargreaves Lansdown Stockbrokersu. Dodao je i kako ulagači nastoje procijeniti situaciju u Grčkoj i Španiji.

U Britaniji je zasjedala središnja banka Bank of England, koja je ostavila ključne kamatne stope na niskih 0,5 posto a nije odustala ni od 200 milijardi funta vrijednog plana kupovine imovine. Bančine odluke bile su u skladu s očekivanjima tržišta.

Najveću podršku evropskim berzovnim indeksima pružio je bankovni sektor, predvođen Royal Bank of Scotlandom, čije su dionice poskočile pet posto. HSBC, UBS, Lloyds Banking Group i Credit Suisse redom su bile na dobitku, i to u rasponu od 1,7 do pet posto.

Interes su ulagači iskazivali i za dionice prehrambenih kompanija. Kerry Group, Nestle, Danisco i Danone neki su od dobitnika u tome sektoru, s rastom cijena dionica od 1,1 do 1,7 posto, prenijela je Hina.

Nikkei indeks Tokijske berze oslabio je 1,4 posto, završivši trgovanje na 9.862 boda.