biznis
0

Ponovo štrajk u "Željeznicama RS"?

FENA
Zaposleni u “Željeznicama Republike Srpske” mogli bi ponovo početi štrajk, jer poslodavac ne poštuje obaveze preuzete sporazumom potpisanim sa sindikatima i Vladom RS 15. februara.

“Taj sporazum je prekršen od poslovodstva, a naredne sedmice zasjedat će Glavni odbor Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti Željeznica RS kako bi se izvršila analiza praćenja izvršavanja dogovorenih obaveza iz protokola vezanih za isplatu plata zaposlenih. Donijet ćemo i odluku o radikalnijim sindikalnim aktivnostima”, upozorio je danas predsjednik ovog sindikat Zlatko Marin.

Nije isključio mogućnost ponovnog obustavljanja rada zaposlenih.

Marin podsjeća da je sporazumom bilo dogovoreno da se plate zaposlenim isplaćuju u punom iznosu, te uplate i određena dugovanja prema radnicima koja su prešla 21 milion KM.

“S današnjim danom je istekao rok za isplatu plate u punom iznosu, a ostalo je još da nam isplate 30 posto zarade što nisu u mogućnosti da ispoštuju”, kaže Marin.

Novi štrajk nije isključen, a odgovornom smatraju i Vladu RS, jer, kako kaže, ne kontroliše šta se dešava u ovom javnom preduzeću.

"Željeznice Republike Srpske“ u prošloj godini poslovale su s gubitkom od nešto više od 20 miliona KM, podaci su iz finansijskog izvještaja tog javnog preduzeća.

Ako se ima na umu gubitak „Željeznica“ iz ranijih godina, ukupan minus bio je 167,2 miliona KM.

I dugoročna zaduženja od oko 72 miliona KM opterećuju „Željeznice“, ali i kratkoročne obaveze od oko 87 miliona, od čega će 7,5 miliona morati otplatiti u ovoj godini.