biznis
0

Ponovo rekordni manjak u američkoj vanjskotrgovinskoj razmjeni

FENA
Američki trgovinski manjak dosegnuo je u 2006. rekordnu vrijednost petu godinu zaredom, poduprt rekordnim računima za uvoz nafte i poplavom robe iz Kine, pokazao je vladin izvještaj.

Kako je objavilo američko ministarstvo trgovine, trgovinski manjak porastao je za 6,5 posto u prošloj godini na najviši ikad zabilježeni nivo od 763,6 milijardi dolara, budući je rekordni uvoz nadmašio rekordni izvoz, prenose agencije.

Godišnji manjak djelomično je rezultat većeg od očekivanog trgovinskog manjka u decembru. Tog mjeseca deficit je uvećan 5,3 posto, na 61,2 milijarde dolara, budući su cijene nafte porasle a Amerikanci uvezli rekordne količine potrošačke robe i automobila.

Decembar je obilježio deseti put u 2006. da je vrijednost mjesečnog manjka premašila 60 milijardi dolara. U 1991. godišnji trgovinski manjak iznosio je svega 30,7 milijardi dolara, nakon čega je započelo dugo razdoblje njegova galopirajućeg rasta.

Ekonomisti kažu da će veći od očekivanog trgovinski manjak u decembru zajedno s ostalim gospodarskim podacima primorati vladu da smanji svoje procjene rasta američkog gospodarstva u četvrtom tromjesečju 2006. s aktualnih 3,5 posto.