Financial Times
0

Ponovo drahma u Grčkoj?

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Poslovni dnevnik Financial Times objavio je u četvrtak članak četvorice njemačkih profesora ekonomije koji tvrde kako bi za Grčku najbolje bilo da napusti eurozonu i vrati u opticaj drahmu.

Riječ je o četvorici ekonomista koji su prije 12 godina tužili njemačku državu ustavnom sudu zato što je prihvatila euro i pridružila se eurozoni.

Učinili su to zato što su vjerovali, piše Financial Times, da pojedine zemlje nisu sasvim ispunile uvjete za ulazak u eurozonu i da su, u najmanju ruku, manipulirale podacima ne bi li osigurale svoje članstvo. Njihova tužba sudu je 1998. godine bila odbijena, ali bi danas bilo drugačije, vjeruju njemački profesori.

Oni savjetuju grčkoj vladi da odbaci euro i ponovno uvede drahmu, jer bi tako, kako navode, pospješila izvoz i povećala prihode od turizma. Tim potezom bi također bila poslana poruka i drugim zemljama kako je neophodno da poduzmu ozbiljne korake i izbjegnu slične teškoće.

Gubitak povjerenja u grčku ekonomiju, zaključuju njemački ekonomisti u Financial Timesu, izložilo je opasnosti čitavu Evropu i zato bi isključivanje Grka iz eurozone, kako navode, spriječilo da aktualna drama preraste u tragediju, a osiguralo bi i opstanak monetarne unije.