biznis
0

Pomak u pregovorima o privatizaciji “Aluminija” d.d. Mostar

FENA
"Privatizacija “Aluminija” d.d. Mostar je izuzetno važan projekt u Federaciji BiH, ne samo sa stanovišta prodaje 88 posto njegovog kapitala nego i s aspekta preuzimanja odgovornosti od potencijalnog investitora za razvoj ovog proizvodno-prerađivačkog sektora".

Ovo je ocjena premijera Federacije BiH Nedžada Brankovića na današnjem sastanku u Vladi FBiH, kojem su, uz federalnog ministra energije, industrije i rudarstva Vahida Heću i predstavnike federalnih ministarstava finansija i okoliša, prisustvovali predstavnici Konzorcija “Glencore, FEAL i Dalekovod”, “Aluminija” d.d. Mostar, konsultanta “Delloit” i predstavnici Komisije za pripremu i prodaju 88 posto kapitala mostarskog kombinata, na čiju je inicijativu i sazvan današnji sastanak.

Tokom razgovora približeni su stavovi o snabdijevanju “Aluminija” električnom energijom i ekološkim pitanjima koja nisu usaglašena u dosadašnjem toku pregovora s najpovoljnijim ponuđačem.

Zaključeno je da Konzorcij u roku od sedam dana dostavi specificiranu ponudu cijene električne energije, u skladu s današnjom raspravom i obostrano izraženim interesima. U istom roku treba dostaviti i konačne prijedloge u vezi sa saniranjem odlagališta “Crveni mulj” i drugih pitanja iz oblasti zaštite okoliša, s precizno definiranom odgovornošću svih subjekata.

O ovim prijedlozima Vlada Federacije BiH će se izjasniti nakon što ih prethodno ocijeni.