biznis
0

Polugodišnji rezultati UNIQA Osiguranja i UNIQA Grupe

Sarajevo-x.com
U prvoj polovini tekuće godine premija UNIQA Osiguranja je rasla za 35,77% i iznosi 17.291.474 BAM.

Ovo povećanje premije rezultiralo je i najvećim rastom tržišnog udjela u industriji od 1,64% u odnosu na isti period prošle godine. Tako se UNIQA Osiguranje sa šeste pomjerilo na četvrtu poziciju među osiguravajućim kompanijama, i to sa 10,35% tržišta osiguranja Federacije BiH.

U kategoriji neživotnog osiguranja, sa 12,378.688 BAM zabilježen je rast od 37,1% u odnosu na prethodni period (najveći rast ostvaren je u osiguranju imovine: 54%). U kategoriji životnih osiguranja, sa 4.912.786 BAM zabilježen je rast od 32,4% u odnosu na 2007. godinu.

U prvih šest mjeseci 2008. godine, ostvarena je dobit u iznosu od 449.781 BAM.

Ukupna aktiva Društva za 2. kvartal 2008. godine iznosila je 51.304.005 BAM, a ukupne tehničke rezerve iznosile su 33.806.005 BAM, što predstavlja evidentan rast u navedenoj osiguravateljnoj kategoriji u odnosu na isti period prethodne godine.

„Dvostruko veći rast premije od tržišnog prosjeka, značajno povećanje tržišnog udjela i četvrta pozicija među osiguravajućim društvima u Federaciji BiH, dovoljni su razlozi za zadovoljstvo aktuelnim rezultatima i trendom poslovanja Društva. U segmentu životnog osiguranja, standardno smo među tri kuće koje drže 70% tržišta, dok je kod neživotnog osiguranja ostvareni rast tri puta veći od tržišnog prosjeka. Značajan doprinos rastu neživotnog osiguranja dao je i odličan tržišni plasman proizvoda iz oblasti bankoosiguranja. Naše poslovanje potvrđuje da se kontinuiranim ulaganjem, inovacijom proizvoda i unapređenjem kvaliteta usluga, i u uslovima izrazito nelojalne konkurencije i nesređenog tržišta osiguranja sa dominantnim učešćem obaveznog osiguranja od autoodgovornosti, mogu ostvariti zapaženi rezultati. U narednom periodu očekujemo i prve rezultate po proizvodima zdravstvenog osiguranja, koje smo tržištu predstavili početkom juna ove godine”, izjavila je Senada Olević, direktorica UNIQA osiguranja.