Prvi sveobuhvatni izvještaj
0

Polovina svjetske energije iz obnovljivih izvora?

Sarajevo-x.com
Izvještaj Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC), objavljen 09. maja 2011. godine u Abu Dabiju (UAE), ja najiscrpniji dokument o obnovljivim izvorima energije, raspoloživim tehnologijama i potencijalima obnovljivih izvora energije. Izvještajem su obuhvaćena 164 moguća scenarija za obnovljive izvore energije i osnovni zaključci izvještaja govore da, teoretski, obnovljivi izvori energije mogu zadovoljiti ukupnu svjetsku potražnju za energijom, dok je realistično, uz sadašnje trendove i dalji razvoj tehnologija, očekivati da se 77% svjetske energije dobije iz obnovljivih izvora. Izvještaj je obuhvatio i ostale aspekte obnovljivih izvora poput djelovanja na zdravlje, energetsku sigurnost, generisanje novih poslova itd.

Prve reakcije na izvještaj su podjeljene. Dok većina, posebno državnih zvaničnika, podržava ovaj izvještaj postoji grupa eksperata koji smatraju da je izvještaj previdio neke veoma bitne činjenice. Prema riječima Lewisa Pagea 50-i-više procentni udio obnovljivih izvora u globalnom energetskom miksu je moguć samo u slučaju da Sjedinjene Američke Države i Evropa, koji trenutno troše oko 200 eksadžula energije godišnje, smanje svoju potrošnju za jednu trećinu. Međutim, ni taj uslov nije dovoljan da se postigne navedeni procenat. Kritičari izvještaja navode da je taj scenarij realističan samo u slučaju da broj stanovnika ne nastavi sadašnji rast i da preko dvije milijarde stanovnika ostane bez električne energije, kao što je slučaj danas sa Subsaharskom Afrikom.

Bez obzira na mane izvještaja, on može služiti kao dobar vodič za razvoj energetskih strategija zemalja. Neminovno je da obnovilji izvori energije dobijaju sve veći značaj, stoga izvještaj apeluje na zakonodavce da prilagode postojeće zakone obnovljivim izvorima energije, kako bi postali isplativiji i pristupačniji širem broju investitora. Bosna i Hercegovina je napravila dobar korak u ovom smjeru, jer su vlade oba entiteta usvojile ili rade na usvajanju sistema za podršku razvoju obnovljivih izvora u državi pa je realistično očekivati buduće investicije u ovoj oblasti.

Međuvladin panela o klimatskim promjenama (IPCC) je vodeće međunarodno tijelo za procjenu klimatskih promjena. IPCC je osnovan od strane Okolinskog programa Ujedinjenih naroda (UNEP), u sklopu Svjetske meterološke organizacije (WMO), uz podršku Generalne skupštine UN-a. IPCC ima za cilj da naučno dokaže i prezentira klimatske promjene, kao i djelovanje klimatskih promjena na društvo i ekonomske trendove posebno.

Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti – Energis je neprofitna, nevladina organizacija opredjeljena promovisanju energetske efikasnosti, čiste energije, korištenja obnovljivih izvora, zdravog okoliša i njihovom uticaju na ekonomiju Bosne i Hercegovine.