Forum u Davosu
0

Političari traže izlaz iz dužničke krize

FENA
Svjetski ekonomski forum na kome svjetski ekonomski i politički lideri traže rješenje za izlaz iz dužničke krize bit će nastavljen u švicarskom zimovalištu Davosu.

Drugog dana, učesnicima će se obratiti premijeri Britanije i Kanade David Cameron i Stephen Harper, a bit će održane i debate o implikacijima arapskog proljeća, kao i o promjenama u Africi, na kojoj će govoriti lideri Južne Afrike, Etiopije i Tanzanije.

Njemačka kancelaraka Angela Merker istakla je, na otvaranju Foruma, da je Njemačka pokazala odlučnost da u potpunosti odigra ulogu u borbi s krizom u eurozoni, ali neće davati obećanja koja ne može da ispuni.

"Od početka govorimo da želimo da odbranimo euro, ali ne želimo da dođemo u situaciju da budemo primorani da obećamo nešto što nećemo biti u mogućnosti da ispunimo", poručila je kancelarka političkim i poslovnim liderima iz cijelog svijeta čija je pažnja usmjerena na ekonomski rast.

Merkel je potvrdila da je Njemačka najveća privredna sila u Evropi, ali i ocijenila da to ne znači da ta zemlja može samovoljno da postupa.

"Ako bi Njemačka, naprimjer, u ime svih ostalih zemalja članica, obećala nešto što, kada bi nas tržišta napala, ne bismo mogli da ostvarimo, onda bismo zaista bili u problemu", ukazala je njemačka kancelarka, prenosi Tanjug.

Merkel je na godišnjem okupljanju političkih i poslovnih lidera poručila da postoje strukturne slabosti u eurozoni, kao i velika neravnoteža u konkurentnosti zemalja članica.

Lideri Latinske Amerike (LA) na Forumu u Davosu ističu da je poslije više decenija štednje i reformi imuni sistem njihove privrede u prilično dobrom stanju, hvale uspjehe Brazila, Meksika i Čilea i čak dijele savjete kako da se Evropa izbori sa dužničkom krizom.

Uoči početka Foruma, više od 2.600 učesnika, izrazili su jasnu nadu da se eurozona pomjera sa ivice katastrofe, mada poslovni lideri upozoravaju da nedaće tog monetarnog regiona i dalje sputavaju globalni oporavak.

Grčka se nada postizanju sporazuma o razmjeni obveznica sa privatnim kreditorima kako bi izbjegla bankrot, mada je još daleko od toga da takav sporazm bude osiguran.

Mnogi visoki zvaničnici eurozone, zauzeti rješavanjem krize u svom regionu, provest će na Forumu samo jedan dan, za razliku od prošlih godina.