biznis
0

Pokretanjem stečaja na ulici 1.911 radnika Krivaje

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ako Općinski sud u Zenici u četvrtak, 3. juna, donese odluku o pokretanju stečajnog postupka nad Industrijskim preduzećem "Krivaja" Zavidovići, 1.911 radnika ostat će bez posla, rekao je predsjednik Sindikata ove firme Vehbija Aličić.

On je objasnio da će se pokretanjem stečajnog postupka poništiti ugovor o formiranju zajedničkog preduzeća koji su potpisali firme "Ferimpeks", "Krivaja" Zavidovići i Vlada Federacije BiH, te da niko ne preuzima nikakve obaveze iz tog ugovora.

"Ugovor je sadržavao određene obaveze, a to je bilo da se zaposle svi radnici i isplate sve zaostale plate, te poveže 12 godina staža koji nije uplaćivan", naglasio je Aličić za sarajevsko "Oslobođenje" i dodao da se mogu  očekivati problemi od radnika koji će ostati bez posla i koji neće imati gdje da žive i rade.

Zahtjev za pokretanje stečajnog postupka podnijelo je 30-ak bivših radnika "Krivaje" radi namirenja potraživanja po osnovu pravosnažnih izvršnih presuda, koji su se na jučerašnjem ročištu izjašnjavali pojedinačni i različito.