Banja Luka
0

Pokrenut stečaj u "Pevecu"

SRNA
Banjalučki Osnovni sud danas je pokrenuo prethodni stečajni postupak nad preduzećem "Pevec" u Banjoj Luci.

Za privremenog stečanog upravnika imenovana Mirjana Golić iz Gradiške.

U saopštenju  iz Osnovnog suda   navodi se  da je  određena   privremena  mjeru zabrane stečajnom dužniku da  bez saglasnosti privremenog stečajnog upravnika  raspolaže   pokretnom i nepokretnom imovinom, novčanim sredstvima i pravima stečajnog dužnika.

Sud je izrekao i mjeru zabrane pojedinačnih prinudnih izvršenja pokrenutih protiv stečajnog dužnika i privremeno ih obustavio.  

Privremeni stečajni upravnik   dužan  je da obezbijedi imovinu stečajnog dužnika i spriječi njeno propadanje, te utvrditi da li su ispunjeni uslovi za  otvaranje stečajnog postupka. 

Sud u Banjoj Luci donio je ovu odluku nakon što je  prošle sedmice  pokrenut   stečajni postupak i u bjelovarskom "Pevecu".  

Predsjednik Granskog sindikata trgovine, turizma, ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti RS Goran Savanović ranije je izavio  da je Sindikat trgovine, poučen iskustvom iz Hrvatske, pravovremeno reagovao u slučaju "Pevec" i podnio zahtjev za stečaj. 
 Dejan Pejaković, predsjednik Sindikata radnika "Peveca",   rekao je ranije da      stečaj sa  reorganizacijom predstavlja    najbolje rješenje.  

"Prije nekoliko dana uplaćena je taksa od tri hiljade KM  kako bi   predstečajni postupak mogao biti pokrenuti", kaže   Pejaković. 

"Pevec"  radnicima duguje tri plate  i uplatu poreza i doprinosa, a dugovanja prema dobavljačima smanjena su kroz kompenzaciju.

Direktor beogradskog "Peveca" Dragan Malinović smatra da taj centar neće otići u stečaj,  jer će 28. decembra početi pregovori s najvećim vjerovnikom OTP bankom Srbija o restrukturisanju "Peveca".