biznis
0

Pokrenut CEFTA trgovinski portal

FENA
Povodom CEFTA sedmice 2010 u Beogradu, osam potpisnica CEFTA 2006 sporazuma pokrenulo je danas “CEFTA trgovinski portal”.

Portal je pokrenut uz podršku Njemačkog društva za tehničku saradnju (GTZ) uime njemačkog federalnog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

Novi on-line trgovinski portal sadržava sve relevantne i praktične informacije za trgovinu s potpisnicama u sporazumu o slobodnoj trgovini “CEFTA 2006”.

Subjekti u trgovini koji uvoze i/ili izvoze robu u svakoj CEFTA strani moraju poštovati određeni broj važnih pravila i propisa koji se odnose na carine, dozvole, procedure sanitarne, fitosanitarne i veterinarske kontrole, tehničke i druge zahtjeve.

U ovom trenutku mogu biti potrebne sedmice za prikupljanje potrebnih informacija, saopćeno je iz Odsjeka za odnose s javnošću Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (MVTEOBiH).

Cilj portala je da skrati vrijeme i smanji troškove preduzeća u prikupljanju ovih informacija, kao i da se poveća transparentnost trgovinskih procedura.

Dizajniran kao jedinstvena tačka za pristup relevantnim informacijama svih osam CEFTA potpisnica, portal uključuje obrazloženje svake faze trgovinskih procedura.

Portal će povećati transparentnost propisa i formalnosti koje se odnose na trgovinu u regionu. U tom smislu, njegova svrha je da olakša regionalnu trgovinu kroz ukidanje necarinskih barijera.

Portal neće samo služiti privatnom sektoru već i javnim administracijama u zemljama CEFTA da bi bili upoznati o svim formalnostima, propisima i pravilima u trgovini u cijelom regionu.

Portal treba doprinijeti jačanju konkurencije, promociji stranih ulaganja i saradnji u regionu.

Novoj on-line alatki pod nazivom "CEFTA trgovinski portal” može se pristupiti na adresi www.ceftatradeportal.com.