biznis
0

Pojačan trend prelaska na obnovljive izvore energije

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U svijetu se zapaža pojačano interesovanje i sve intenzivniji prelazak na obnovljive energetske izvore poslije nuklearne katastrofe u Japanu u martu ove godine.

Stanovnici Evrope kao i Sjedinjenih Država, Kine i Japana sve aktivnije instraliraju solarne panele na krovovima svojih kuća i grade elektrane na vjetar.

Sektor obnovljivih energetskih izvora u cjelini bilježi dobre rezultate uprkos daljem ekonomskom padu i niskoj cijeni prirodnog gasa, navedeno je u novom izvještaju o obnovljivim energetskim izvorima pripremljenom uz podršku Programa Ujednijenih nacija za zaštitu životne sredine (UNEP).

Svjetska proizvodnja solarnih panela 2010. godine skoro je udvostručena u poređenju s 2009.

U Njemačkoj je prošle godine instalirano više solarnih panela nego što je u cijelom svetu pušteno u rad 2009. godine.

Tržišta solarnih panela u Japanu i SAD su udvodstručena u poređenju s 2009.

U Evropi je 2010. aktivirano i korištenje energije vjetra.

Obnovljivi energetski izvori su 2010. učestvovali s oko 16 posto u globalnoj krajnjoj potrošnji struje i s oko 20 posto u svjetskoj proizvodnji električne energije, navedeno je u izvještaju UNEP-a, koji je prenijela ruska novinska agencija privrednih informacija Finmarket.

Globalne investicije u obnovljive energetske izvore 2010. godine uvećane su za više od 30 posto u poređenju s prethodnom godinom, na 211 milijardi dolara, što je pet puta više nego što je u taj sektor uloženo 2004. godine.

Najviše sredstava u razvoj zelenih energetskih izvora ulažu Njemačka, Italija i SAD.

Početkom 2011. najmanje 119 zemalja je razradilo strategiju razvoja obnovljivih energetskih izvora, a više od polovine tog broja su zemlje u razvoju.