Sastanak u Vladi FBiH
0

Podrška premijera FBiH eko toplani u Gračanici

Sarajevo-x.com
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković sastao se danas sa delegacijom Općine Gračanica koju je predvodio predsjedavajući Općinskog vijeća Muharem Musić. Tokom sastanka razgovarano je o podršci Vlade Federacije BiH projektu izgradnje eko toplane koja je u oktobru prošle godine puštena u probni rad.

Premijer je ocijenio ovaj projekat veoma korisnim, te konstatovao da bi on mogao biti primijenjen i u drugim općinama. Obećao je da će obaveze koje je Vlada FBiH preuzela prošle godine za njegovo sufinansiranje biti ispunjene.

Također, za buduće finansiranje neophodno je da Vlada FBiH donese odluku o podršci ovom projektu, kako bi austrijska firma koja je investitor i većinski vlasnik, mogla povlačiti sredstva iz fondova EU i banaka. Premijer Branković je predložio da model podrške Vlade Federacije BiH bude istovjetan modelu koji je uspostavljen između Općine Gračanica i Vlade Tuzlanskog kantona.

Eko-toplana u Gračanici je prva takve vrste u BiH, i već bilježi pozitivne rezultate. Osim što se toplotna energija dobija od biomase iz otpadaka drveta, eko toplana smanjuje zagađenost okoliša jer su u njenu tehnologiju ugrađeni specijalni filteri. Vrijednost projekta je 15 miliona KM, a do sada je investirano više od sedam miliona KM, javljaju iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.