biznis
20

Podgorica: Pet općina FBIH dobilo prestižni certifikat za povoljno poslovno okruženje

Piše: E. A.
Na četvrtom Regionalnom kongresu o povoljnom poslovnom okruženju u jugoistočnoj Evropi koji je održan u Podgorici, a na kojem je svečano obilježeno pristupanje Crne Gore kao pete zemlje članice Regionalnoj mreži za povoljno poslovno okruženje, proglašene su najbolje općine i gradovi za investiranje u regionu, dobitnici međunarodnog BFC SEE certifikata među kojima je i Općina Goražde.

Certifikat je uručen načelniku Općine Goražde Muhamedu Ramoviću koji se tom prilikom zahvalio prisutnima, te izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Općina Goražde jedna od malobrojnih općina na prostoru Jugoistočne Evrope koja je prepoznata i certificirana kao povoljno poslovno okruženje, te najavio da će pozitivne trendove i aktivnosti koje podrazumjevaju nove projekte i ulaganja nastaviti i dalje.

Naime, nakon skoro dvije godine aktivnog rada u koji su bile uključene sve općinske službe, te ispunjavanjem propisanih kriterija Općina Goražde je uspješno okončala proces certifikacije za povoljno poslovno okruženje (Business Friendly Certification) čime je postala jedna od pet općina u Federaciji BiH koje su nosioci BFC certifikata za povoljno poslovno okruženje, a u ovome krugu ih je bilo prijavljeno 12 za certifikacijski proces. Pored Goražda, nosioci ovog prestižnog certifikata postale su i općine Bosanska Krupa, Tešanj i Žepče, a Sanski Most je certifikat dobio u okviru pilot projekta za BiH.

Program certifikacije općina i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem je regionalni proces koji je najprije krenuo iz Srbije 2007. godine. Nakon toga se proširio u regiji i od 2013. godine se provodi u Federaciji BiH. Radi se o instrumentu koji omogućava ocjenu kvaliteta jedinica lokalne samouprave u pogledu investicijskih potencijala, infrastrukture, usluga i informacija koje nude potencijalnim investitorima i privredi.

Na putu do BFC certifikata Općina Goražde je ispunila 12 kriterija i više od 80 podkriterija koji podrazumijevaju unaprijeđenje procedura, jačanje transparentnosti, smanjivanje birokratije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih privrednicima i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja i donošenju investicionih odluka. Proces evaluacije općine ili grada traje oko godinu dana i predviđeno je recertificiranje svako dvije godine.

U sklopu programa svečanosti u Podgorici potpisan je Memorandum o razumijevanju, pristupanje Crne Gore Regionalnoj BFC SEE platformi, nakon čega je održan P2P panel, od standarda povoljnog poslovnog okruženja do ekonomskog rasta i novih investicija u okviru kojeg su razmijenjena iskustva načelnika i gradonačelnika općina i gradova Jugoistočne Evrope.

Kao platforma za dijalog političkih i privrednih lidera u regionu o zajedničkim programima za unapređenje konkurentnosti i promociju investicija, Kongres je okupio visoke predstavnike državnih i međunarodnih institucija, gradonačelnike i načelnike najuspješnijih lokalnih samouprava i investitore iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Srbije.