biznis
0

Počinju istražni radovi u RMU "Kakanj"

Klix.ba
Kakanj
Kakanj
Na lokalitetima Vrtlište i Begići - Bištrani Rudnika mrkog uglja "Kakanj“ (RMU) ove sedmice počet će istražni radovi većeg obima, kojima će biti urađeno više desetina bušotina ukupne dužine oko 6.000 metara.

Istražni radovi bit će završeni u narednih 12 mjeseci, što zavisi od broja bušaćih garnitura koje će izvođač radova "Geo-Marić“ iz Mostara uključiti u posao.

Prema informacijama iz RMU "Kakanj“, istražni radovi ne podrazumijevaju samo radove na bušotinama jer je predviđeno da se poslije bušenja izvrši i laboratorijsko ispitivanje kvaliteta uglja, sastav pratećih naslaga, kao i geomehanička ispitivanja.

"Istražni radovi ovog obima posljednji put u Rudniku Kakanj obavljani su prije više od tri decenije, tako da je ova investicija iz trogodišnjeg plana RMU Kakanj vrijedna oko 800.000 KM, došla u pravo vrijeme, a za definiranje ukupne slike stanja rezervi uglja, koja će služiti za buduće projektovanje i pravilnu razradu ležišta“, izjavio je Mirsad Jašarspahić, generalni direktor Rudnika mrkog uglja "Kakanj“.