biznis
0

Počinje Svjetski ekonomski forum u Davosu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Svjetski lideri i poslovni ljudi okupili su se u švicarskom zimovalištu Davosu na godišnjem zasjedanju Svjetskog ekonomskog foruma.

Prvog dana skupa, učesnicima foruma obratit će se premijeri Rusije i Kine Vladimir Putin i Wen Jiabao.

Forum će se se odvijati u vrlo ozbiljnom tonu, u skladu sa najtežim globalnim finansijskim i ekonomskim prilikama u posljednjih nekoliko decenija, prenosi BBC.

Snijegom prekriveni alpski pejzaž možda izgleda isto, ali svjetski finansijski pejzaž se od posljednjeg sastanka u Davosu prije dvanaest mjeseci promijenio do neprepoznatljivosti.

Finansijska kriza je neke kompanije, poput svojevremno moćne investicione banke "Liman braders", zbrisala sa lica zemlje, dok su druge ili nacionalizovane ili spasene državnim finansijskim injekcijama.

Ove godine glavnu riječ vodit će ministri i birokrate, dok su bankari, posebno investicioni, upadljivo odsutni.

Konferencija se održava pod motom "preoblikovanje postkriznog svijeta".

Problem je u tome što se krizi, kako priznaje i osnivač Svjetskog ekonomskog foruma Klaus Schwab, ni izbliza ne nazire kraj.

Jedno od glavnih pitanja o kojima će raspravljati učesnici skupa bit će da li se lijek za finansijske turbulencije koje su obilježile prošlu, a ne prestaju ni u ovoj godini, treba tražiti u novom jedinstvenom regulatornom tijelu koje bi bilo svojevrsni policajac svjetskih finansijskih tržišta.