biznis
0

Počinje remont postrojenja Rafinerije Brod

SRNA
Rafinerija nafte Brod danas počinje sa redovnim planiranim remontom postrojenja koji će trajati do 10. oktobra, saopšteno je iz Ministra industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS).

Tokom remonta biće zaustavljena proizvodnja u svim pogonima, osim pogona za proizvodnju bitumena koji je kasnije počeo sa radom, ali to, kako je saopšteno, neće uticati na planirani godišnji obim proizvodnje.

U saopštenju se navodi da su Optima grupa i Rafinerija Brod obezbijedile dovoljne zalihe svih derivata koje omogućavaju nesmetano snabdijevanje potrošača u cijeloj BiH i planirani izvoz.

Pokretanje proizvodnje nakon remonta počeće 10. oktobra, a sva postrojenja biće u funkciji do 20. oktobra kada će ponovo biti postignuta maksimalna proizvodnja po projektovanim kapacitetima, navodi se u saopštenju.

Tokom remonta biće zamijenjeni svi habajući, kao i dijelovi opreme oštećeni korozijom kako bi se obezbjedio siguran i stabilan rad proizvodnih kapaciteta u sljedećih oko 350 dana.

U saopštenju se navodi da je Rafinerija projektovana za rad od 333 dana godišnje i da su svi planovi i kapaciteti proizvodnje proračunati na ovaj broj radnih dana.

Iz Ministarstva ističu da je pokretanje Rafinerija nafte Brod promijenilo sliku uvoza i izvoza derivata nafte u RS, pa je BiH od zemlje koja je u posljednjih nekoliko godina bila isključivi uvoznik naftnih derivata, zahvaljujući radu Rafinerije, izvezla preko 110 hiljada tona prerađenih nafnih  derivata.
"Ovakva situacija ne ide u prilog rafinerijama u okruženju, jer Rafinerija Brod realizuje planove investicija i proizvodnje, postižući evropski kvalitet derivata i obim proizvodnje na zavidnom nivou", navodi se u saopštenju. 

U saopštenju se ističe da nabavljenih više od milion tona sirove nafte dodatno govore o ozbiljnosti projekta i namjerama vlasnika da Rafinerija nafte i Rafinerija ulja, postanu važan regionalni subjekt na tržištu naftnih derivata, motornih uljia, maziva i parafina.

Rafinerija ulja, nakon pokretanja novih linija, za pet mjeseci preradila je više od 25.000 tona bazne uljne sirove iz Rafinerije Brod što čini 50 odsto planirane proizvodnje. 

Proizvodi modričke rafinerije plasiraju se od Italije, Austrije preko zemalja bivše Jugoslavije do Grčke i Turske, a obnovljena proizvodnja transformatorskih ulja omogućila je zadovoljenje potreba tržišta regije za ovom vrstom industrijskog ulja, navodi se u saopštenju i dodaje da je za ovaj proizvod dobijen certifikat kvaliteta prema međunarodnom standardu IEC čime se otvaraju vrata za plasman i na druga zahtjevna svjetska tržišta.