BiH
0

Počinje primjena novog Zakona o akcizama

FENA
Primjena novog Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini počinje danas, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO).

Svi obveznici koji prometuju akcizne proizvode u našoj zemlji dužni su na dan početka primjene Zakona izvršiti popis zaliha akciznih proizvoda i popisne liste dostaviti u Upravu za indirektno oporezivanje u roku od sedam dana od dana početka primjene novog Zakona.

Za one akcizne proizvode gdje je u skladu s novim Zakonom predviđena veća akcizna stopa (duhanske prerađevine, kafa i naftni derivati), na zatečene zalihe se mora izvšiti obračun akcize po novim stopama, a razlika između nove akcize i one koja je obračunata i plaćena prema ranijim propisima mora biti uplaćena na jedinstveni račun UIO u roku od deset dana od dana dostavljanja popisnih listi u Upravu za indirektno oporezivanje.

Duhanske prerađevine zatečene na zalihama 1. jula 2009., koje su obilježene starim akciznim markicama u prodaji se mogu naći najduže šest mjeseci od dana početka primjene novog Zakona o akcizama.

U istom roku u prodaji se mogu naći i alkoholna pića, voćne prirodne rakije i vina označena sa starim kontrolnim markicama.

Kafa zatečena na zalihama na dan početka primjene novog Zakona, koja nije obilježena akciznim markicama, može se prometovati najduže u roku od tri mjeseca od dana početka primjene novog Zakona o akcizama.

Na derivate nafte koji se nađu na zalihama 1. jula mora se obračunati putarina u iznosu od 10 feninga po litru derivata. Ova se putarina uplaćuje na poseban račun, a sredstva prikupljena po ovom osnovu služit će za izgradnju autoputeva.

Novi Zakon o akcizama, Pravilnik o primjeni Zakona o akcizama i sve potrebne obrasce, obveznici mogu pronaći na web stranici Uprave za indirektno oporezivanje : www.uino.gov.ba