biznis
0

Počinje međunarodna konferencija o gasu

FENA
Više od 200 stručnjaka iz oblasti gasne privrede iz cijelog svijeta okupit će se danas u Sarajevu na petoj Međunarodnoj konferenciji o gasu koja će biti održana od 27. do 29. februara.

Konferenciju pod nazivom „Prirodni gas u svjetlu novih intencija na energetskom tržištu“ organizuje sarajevski Istraživačko-razvojni centar za gasnu tehniku (IGT) pod pokroviteljstvom Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH i Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, te uz podršku Međunarodne gasne unije (IGU).

Direktor IGT-a Hajrudin Ibrahimović izjavio je za Fenu da je ta institucija od svog osnivanja radila na promociji međunarodne saradnje u oblasti gasne privrede.

"Konferencija o gasu se održava svake treće godine u Sarajevu, koje je postalo centar okupljanja stručnjaka iz regije i šire. Program konferencije je koncipiran tako da odgovara aktuelnim potrebama i pitanjima gasne privrede", dodao je Ibrahimović.

Na skupu će biti govora o rastu uloge prirodnog gasa na energetskom tržištu jugoistočne Evrope kroz primjenu novih tehnologija i u sinergiji s obnovljivim izvorima energije, a u uslovima smanjenja uloge nuklearne energije na evropskoj i svjetskoj energetskoj sceni, kao i o štednji energije zbog očekivanog rasta cijena energenata.

Pored najznačajnijih predstavnika gasne privrede i eminentnih stručnjaka iz regiona (Srbija, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora), konferenciji će, kako je najavljeno, prisustvovati predstavnici gasnih kompanija iz SAD-a, Rusije, Njemačke, Danske, Turske, Švicarske, Španije, Mađarske, Norveške, Grčke, Albanije i drugi.

Programom je obuhvaćeno 59 stručnih referata koji će biti prezentirani tokom sedam tematskih sesija: Stanje i perspektive gasnog sektora u EU i svijetu; Razvoj gasnih sistema u zemljama regiona i njihovo povezivanje; Nove tehnologije za korištenje prirodnog gasa - primjena s obnovljivim izvorima energije; Tehnička pravila, standardi i edukacije u gasnom sektoru; Uloga prirodnog gasa u energetskoj efikasnosti; Kogeneracijska postrojenja na prirodni gas - utjecaj i značaj za tržište toplotne i električne energije; Primjena IC tehnologija u gasnom sektoru.

U okviru Konferencije planirano je i održavanje okruglog stola o temi „Utjecaj regulacije tržišta prirodnog gasa na status gasne privrede u regionu“, kao i prigodnih izložbi kompanija iz regiona.

Domaćin konferencije je Kanton Sarajevo, a suorganizatori su Njemačko stručno udruženje za gas i vodu (DVGW), Udruženje za gas u BiH (GASBiH), Srbijagas (Srbija), Ugetam (Turska), Plinacro (Hrvatska) i Ingas (Makedonija).