"Times"
0

Početak kraja monopola "Gasproma"

SRNA
Foto: AFP/Graphic
Foto: AFP/Graphic
EU i Turska potpisaće danas sporazum o izgradnji gasovoda "Nabuko", čiji je trošak izgradnje procijenjen na 7,9 milijardi eura i to je jedan od najambicioznijih projekata čiji je cilj da se ukine monopol koji ruski "Gasprom" ima na snabdjevanju Evrope gasom, piše britanski dnevnik "Times".

"Nabuko" koji je dug 3.300 kilometara u velikoj mjeri smanjiti zavisnost Evrope od ruskog gasa, jer će ga dopremati iz čak šest različitih zemalja.

List ističe da je najvažnije, to što će "Nabuko" u potpunosti zaobići rusku i ukrajinsku teritoriju, tako da Moskva više neće biti u stanju da u sred zime zatvori ventile zbog spora sa Kijevom.

"Times" ističe da Kremlj razmišlja na poseban način, jer i tokom vladavine komunističkog režima i pod autoritarnom vlasti Vladimira Putina, ruski stratezi pretpostavljaju da svaka pogodnost za njihove susjede ili rivale predstavlja nepogodnost za Moskvu.

Prema ocjeni lista, Rusima je teško da zamisle ravnotežu koja pogoduje i jednoj i drugoj strani.

"Zbog toga Evropi i jeste tako teško da uspostavi povoljan odnos sa Rusijom u pogledu snabdijevanja energijom i zbog toga izgradnja novog gasovoda, koji zaobilazi rusku teritoriju, djeluje toliko atraktivno", zaključuje "Times".