biznis
2

Lufthansa zbog štrajka otkazala letove Sarajevo - Minhen - Sarajevo

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Njemačka aviokompanija Lufthansa otkazala je u ponedjeljak gotovo sve letove zbog štrajka zemaljskog osoblja koje traži povećanje plaća. Među njima je i redovna linija Sarajevo - Minhen - Sarajevo.

Slijetanje aviona ove kompanije iz Minhena bio je zakazan danas za 12:25, a odlazak u 13:10. Oba planirala leta su otkazana

"Od gotovo 1.800 predviđenih letova realizirat će se 20 na kratkim i srednje dugim te 12 dugih letova", rekao je glasnogovornik kompanije.

Aviokompanija je upozorila još u subotu da će gotovo svi njeni predviđeni letovi na deset aerodroma biti otkazani. U Lufthansinoj glavnoj luci, Frankfurtu, ostvarit će se samo šest letova od 50 predviđenih.

Letovi filijale Germanwings nisu pogođeni štrajkom. Putnici Lufthanse pozvani su da se o letovima informišu na internetskoj stranici www.lufthansa.com prije polaska na aerodrom. Avionske karte otkazanih letova mogu se refundirati ili zamijeniti za druge letove, odnosno za vozove, objavila je kompanija.

Njemački sindikat Verdi traži za 33.000 zaposlenika Lufthanse koji rade na aerodromima te za dio kabinskog osoblja, povećanje plaće od 5,2 posto u 12 mjeseci u Njemačkoj. Traži i garancije za radna mjesta.

Sindikat navodi da je nakon trećeg kruga pregovora Lufthansa predložila porast plaća između 0,4 i 0,6 posto u godinu dana. Prvi štrajk upozorenja krajem marta završio je otkazivanjem 700 letova od 1.800 predviđenih.

Iz kompanije je saopćeno je štrajk neosnovan.

"Ovaj štrajk je besmislen posebno imajući na umu da su još ranije dogovoreni datumi pregovora u vezi sa platama", rekao je portparol Lufthanse.