biznis
0

Počeo sastanak Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu

FENA
U Sarajevu je danas počeo sastanak Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope - Radni stol II. Ovo je 24. sastanak Radne skupine za liberalizaciju i trgovinske olakšice zemalja jugoistočne Evrope, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Učesnici sastanka su predstavnici zemalja zapadnog Balkana, Pakta stabilnosti, Evropske komisije i međunarodnih organizacija uključenih u proces saradnje u regiji.

"Ovaj sastanak je pretposljednji sastanak Radne skupine za liberalizaciju i trgovinske olakšice zemalja jugoistočne Evrope na kojem će biti razmotrene pripreme za prijenos nadležnosti Radne skupine na nove regionalne strukture", navodi se.

Teme sastanka su uspostavljanje zajedničkog odbora CEFTA-e i usuglašavanje teksta Poslovnika o radu, formiranje tajništva CEFTA-e i razmatranje njegovog mandata, strukture i financiranja. Mogućnosti uspostavljanja pododbora u oblasti carinske suradnje i pododbora za pitanja primjene SPS (sanitarni i fitosanitarni ugovor) i TBT (ugovor o tehničkim barijerama) mjera u trgovini među zemljama regije.

Uime Bosne i Hercegovine sudionicima se obratio zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Vilim Primorac koji je rekao da je jugoistočna Evropa, nakon osam godina tijesne regionalne saradnje, spremna za novog "posrednika" među svojim državama i međunarodnom zajednicom.

Nova inicijativa -Vijeće za regionalnu suradnju (RCC), koje će zamijeniti Pakt stabilnosti, imat će punu autonomiju u donošenju odluka, te će dati novu dimenziju diverzificiranoj suradnji u regionu.

"Jednom kad preuzme ulogu od Pakta stabilnosti, Vijeće će predstavljati okvir za suradnju u regionalnom vlasništvu i na taj način važan korak u sveukupnim odnosima među zemljama u regiji," istaknuo je zamjenik ministra Primorac. Pored navedenih tema, Primorac je naglasio i bitnost pitanja koja će biti razmatrana na tom sastanku, a naročito bitnost pitanja procedura i mehanizama za stupanje na snagu CEFTA Sporazuma 2006., kao i njegovu nesmetanu provedbu.

Zamjenik ministra Primorac je napomenuo da su vlasti BiH u potpunosti svjesne važnosti i mogućnosti koje nudi novi sporazum, te da, iako se susreću s određenim unutarnjim poteškoćama u postupku ratificiranja, i dalje su snažno posvećene procesu i ulažu sve napore da se postupak ratificiranja sporazuma uspješno okonča što je prije.

Radna skupina za liberalizaciju i trgovinske olakšice djeluje u okviru "Radnog stola II" Pakta za stabilnost jugoistočne Evropu. Zadaća Radne skupine prethodnih godina bila je da organizira i koordinira aktivnosti u oblasti trgovine u pravcu smanjenja i ukidanja carinskih i vancarinskih barijera u trgovini između zemalja regije.

"U vezi s tim,aktivnosti Radne skupine su bile usmjerene uglavnom na monitoring i pomoć u procesu pregovaranja, zaključivanja i implementiranja bilateralnih ugovora o slobodnoj trgovini (FTAs) zaključenih sukladno Memorandumu o razumijevanju (MoU), a kasnije, pokretanjem procesa uspostavljanja mreže sporazuma o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Evropi, odnosno uspostavljanja jedinstvene regionalne zone slobodne trgovine (CEFTA).

Transformacijom Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope u vijeće za regionalnu saradnju, što je planirano za februar 2008. godine, prestat će djelovanje Radne skupine za liberalizaciju i trgovinske olakšice. Posljednji radni sastanak predviđen je za kraj godine.