Sarajevo
0

Počeo regionalni ekonomski forum za jugoistočnu Evropu

FENA
Sarajevo
Sarajevo
U Sarajevu je danas, pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, počeo šesti sastanak Regionalnog ekonomskog foruma za jugoistočnu Evropu - REF SEE 2009.

Ovaj dvodnevni skup održava se pod temom "Konkurenti i partneri na putu u Evropsku uniju u uvjetima svjetske ekonomske krize" i okuplja visoke zvaničnike vlada iz regiona, vodeće donosioce odluka, gradonačelnike, pripadnike akademske zajednice i javne ličnosti, dok je poseban naglasak stavljen na sudjelovanje predstavnika najistaknutijih kompanija u regiji.

Otvarajući skup , bivši predsjednik Makedonije i predsjednik 6. sastanka REF SEE Branko Crvenkovski kazao je da cilj ovog Foruma jeste da omogući olakšavanje procesa evrointegracije zemalja iz regiona, stvaranje atmosfere za uspostavljanje poslovnih kontakata i poslovne saradnje između privrednika u regionu, s namjerom sklapanja konkretnih ugovora za poslovnu saradnju, kao i povećanje robne i novčane razmjene u regionu s mikroekonomskog aspekta.

  • Vjerujem da danas ekonomije regiona smatraju da izlaska iz krize nema bez regionalne saradnje i kontrole finansijskih tokova, kao i dugoročne saradnje dok se ne postigne jedna stabilnost - naglasio je, između ostalog, Crvenkovski.

Dobrodošlicu učesnicima Foruma poželjeli su Marin Ivanišević, predsjednik REF SEE, i Alija Behmen, gradonačelnik Sarajeva, koji je rekao da je taj skup prilika da zemlje regiona posegnu za boljim dijelom dosadašnjeg dijaloga i identificiraju zajedničke probleme.

Na sastanku Foruma, tokom dva dana, poseban osvrt će se dati na sljedeće teme kojima će biti posvećeni i odvojeni okrugli stolovi: "Lokalna samouprava u uvjetima svjetske ekonomske krize: Glavni gradovi - generatori ekonomskog razvitka regiona", "Regionalni odgovor na ekonomsku krizu: Poslovni i razvojni pogled" i "Club de Madrid - Političke dimenzije svjetske ekonomske krize i evropski odgovor: državni interesi, stabilnost, globalno upravljanje".

Svoje prisustvo, tokom sutrašnjeg dana na Forumu, kada će imati i određena obraćanja, već je potvrdilo šest predsjednika država regiona: Bamir Topi, predsjednik Republike Albanije, Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Stjepan Mesić, predsjednik Republike Hrvatske, Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore, Danilo Türk, predsjednik Republike Slovenije, i Boris Tadić, predsjednik Republike Srbije.

Regionalni ekonomski forum za jugoistočnu Evropu je nevladina inicijativa koja okuplja zvaničnike vlada, vodeće donosioce odluka, direktore najperspektivnijih kompanija, poslovnu elitu regije koju obuhvataju sljedeće zemlje: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Rumunija, Srbija i Slovenija.

Dosadašnji sastanci održani su u Cavtatu, Miločeru, Dubrovniku i Ohridu, uz učešće više od 250 zvaničnika država i vlada, predstavnika poslovnog sektora, akademske zajednice i medija iz zemalja regiona.