Uz podršku Svjetske banke
0

Počeo projekt zaštite biodiverziteta u nacionalnom parku Sutjeska

FENA
U organizaciji Svjetske banke u Nacionalnom parku Sutjeska prethodna tri dana održana je radionica kojom je označen početak Projekta šumskih i planinskih zaštićenih područja u BiH.

Projekt će trajati četiri godine, a finansira se grantom Fonda za globalni okoliš u vrijednosti 3,4 miliona američkih dolara, koji administrira Svjetska banka, uz kofinansiranje vlada FBiH i RS-a u iznosu 2,5 miliona dolara.

Kako je najavila danas na konferenciji za novinare u Sarajevu šefica tima Svjetske banke za projekte zaštićenih zona Jessica Mott, spomenuti projekt ima namjeru podržati aktivnosti vlada u BiH u rješavanju problema koji se tiču biodiverziteta, promociji upravljanja eko-sistemom i povećanju površine zaštićenih područja koja su u skladu s lokalnim potrebama i regionalnim prosjecima.

Kako je rečeno projektom će biti obuhvaćeno sedam prirodno zaštićenih područja u BiH: nacionalni parkovi Sutjeska i Kozara te područja Une, Prenja, Vranja, Čvrsnice i Bjelašnice i Igmana.

Iako se šumski resursi BiH smatraju jednim od najbogatijih u Evropi procijenjeno je da je 19 posto biljnih vrsta ugroženo, što je najveći procent u poređenju s bilo kojom drugom evropskom zemljom. U BiH je i samo 0,6 posto teritorije zaštićeno, a evropski prosjek je sedam posto.

-Očekujemo da će nakon ovog projekta površina pod formalnom zaštitom biti povećana na tri posto i da će se ključne prijetnje po biodiverzitet na projektnim lokacijama smanjiti ili staviti pod kontrolu. U cjelini ovaj projekt će pomoći BiH i u približavanju međunarodnim praksama, kazala je Jessica Mott.

Radionici na Sutjesci su prisustvovali predstavnici dviju entitetskih vlada u BiH, relevantnih javnih preduzeća, nevladinih organizacija i akademske zajednice te domaći i regionalni stručnjaci Svjetske banke.