biznis
0

Počeo generalni štrajk u Mittal Steelu Zenica

FENA
Radnici Mittal Steel Zenica jutros u 7.00 sati stupili su u generalni štrajk, zahtijevajući povećanje najniže cijene rada u ovoj kompaniji. Kako je Feni izjavio Islam Imamović, predsjednik Sindikata Mittal Steel Zenica, radnici su u štrajk stupili na svojim radnim mjestima i tokom prvog sata obustave rada, u kompaniji nisu zabilježeni veći problemi.
  • S poslodavcem nismo postigli dogovor oko minimalnog broja radnih mjesta koja se u vrijeme generalnog štrajka ne smiju napuštati. Naravno, obavezni smo ispoštovati mjere zaštite ljudi i postrojenja i u skladu s tim poštujemo protokol iz 2003. godine, izjavio je Imamović, podsjećajući da će obustava rada trajati sve do postizanja sporazuma između menadžmenta i Sindikata Mittal Steel Zenica.

Osim povećanja cijene rada sa dvije na 2,50 KM, radnici Mittal Steel Zenica od poslovodstva traže da se dodatak na platu za noćni i prekovremeni rad, rad na dan sedmičnog odmora i minuli staž obračunava i isplaćuje u skladu sa Kolektivnim ugovorom za FBiH, te da se u kompaniji u korespodenciji uprave i radnika upotrebljava isključivo bosanski jezik.

Također od poslovodstva se traži da se ispoštuju obaveze iz kupoprodajnog ugovora i da se do konačnog rješenja radno pravnog statusa, van snage stave uručeni otkazi za 48 zaposlenika.