Sarajevo
0

Počeo festival "Hrana sa sevdahom"

FENA
(Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com)
Na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović u Sarajevu danas je počeo četvrti Gastro-eko fest s motom "Hrana sa sevdahom".

Tokom trajanja festivala do 23. aprila bit će organizirani prodajna izložba i degustacija domaće gastronomske ponude, organskih proizvoda i preparata od ljekovitog bilja i meda.

Ovogodišnji Gastro-eko festival će biti u znaku približavanja narodnih običaja i folklorne baštine srednje Bosne. U tome će pomoći KUD "Plamen" Zenica i KUD "Đulistan" Nemila sa spletom folklornih igara s ovih područja koji će zvanično otvoriti sajam.

Na sajmu će se predstaviti i "sarajevski i bh. kulinarski virtouzi", neki od najpriznatijih sarajevskih i bh. kuhara, a bit će organizirane različite izložbe kulinarskih specijaliteta nekih od najpoznatijih sarajevskih restorana. Čitav festival, kako ističu organizatori, zamišljen je kao jedinstveno scensko-poetsko-muzičko kazivanje i pjevanje o bosanskoj hrani, piću, sevdahu i ljubavi...

Poseban segment festivala čine dva interesantna programa pod nazivom "Bosanski lonac" - šta sadrži i kako se spravlja tradicionalno bh. jelo? i "Dan ćevapčića" - priča o sarajevskom ćevapčiću.

Također, predviđeno je obilježavanje Međunarodnog dana Planete Zemlje sa sloganom "Uljepšajmo Bosnu i Hercegovinu" - akcija čišćenja i pošumljavanja. Tokom četverodnevnog festivala bit će izloženi raritetni odjevni predmeti, prikazan proces tkanja, ćilimi, vezovi i hrana s ovih područja.