Koridor 5-C
0

Počeli radovi na iskopu prve tunelske cijevi na tunelu "Vijenac"

FENA
Nakon što su završene pripremne aktivnosti s južne strane portala tunela "Vijenac" na koridoru 5-C, iz pravca Kaknja, u srijedu su počeli radovi na iskopu prve tunelske cijevi.

Na gradilište je pristigla sva oprema potrebna za izvođenje tunelskih radova. Radovi se odvijaju planiranom dinamikom, saopćeno je iz Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta.

U narednih 30 dana, bit će izvršen iskop i transport više od 30.000 m3 materijala čime će se stvoriti uvjeti za početak bušenja stijenske mase.

Na južnom ulaznom portalu izvršit će se iskop nadsloja lijeve tunelske cijevi (iz smjera Zenica) visine 22 m i nadsloj desne tunelske cijevi (u smjeru Zenica) visine 14 m. Sva potrebna oprema za bušenje, injektiranje i izvođenje tunelskih radova je stigla na gradilište. Uporedo s radovima na južnoj strani iz pravca Kaknja započeli su radovi na sjevernoj strani tunela iz pravca Zenice.

U toku je i izgradnja gradilišnog pristupnog puta prema sjevernom portalu dužine 2,3 km. Po završetku pristupnog puta započet će i radovi na iskopima obiju tunelskih cijevi iz pravca Zenice.

Izgradnjom tri kilomentra dugog tunela "Vijenac" na dionici autoputa na koridoru 5-C Drivuša- Kakanj, poddionici Gorica-Bilješevo, razdaljina između Sarajeva i Zenice skratit će se za oko pet kilometara. Građevinske radove na tunelu "Vijenac" na koridoru 5-C izvodi slovenska kompanija SCT, navode iz direkcije.