biznis
0

Počela Investiciona konferencija u Londonu, bh. delegaciju predvodi Denis Zvizdić

Fena
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sudjeluje u radu Investicione konferencije o zapadnom Balkanu u Londonu, koju danas organizira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), radi daljnjeg podsticanja saradnje i ekonomskog razvoja tog regiona.

Konferencija je okupila premijere zemalja zapadnog Balkana da bi s najvišeg nivoa bile predstavljene investicione i poslovne mogućnosti regiona u kontekstu privlačenja direktnih stranih investicija i saradnje na prekograničnim projektima.

U radu konferencije, osim Zvizdića, sudjeluju predsjednici vlada Crne Gore, Republike Hrvatske, Republike Srbije, Republike Albanije, Kosova i Republike Makedonije.

Kako je rečeno Feni iz bh. delegacije, uoči početka konferencije premijeri su imali susret, a sastali su se i sa šefom britanske diplomatije Philipom Hammondom.

U delegaciji koju predvodi predsjedavajući Vijeća ministara BiH su i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović i direktor Autocesta Federacije BiH Jasmin Bučo.

Na marginama Investicione konferencije za danas je najavljen susret predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH s predsjednikom EBRD-a Sumom Chakrabartijem. Zvizdić će u večernjim satima prisustvovati prijemu kod britanskog ministra odbrane Michaela Fallona.

Danas su, također, planirani susreti predsjedavajućeg Zvizdića s premijerom Republike Hrvatske Tihomirom Oreškovićem, ministrom vanjskih poslova Velike Britanije Philipom Hammondom i zamjenikom pomoćnika državnog sekretara američkog State Departmaneta Hoytom Brianom Yeeom.