Elektroprivreda BiH
0

Počela elektrifikacija povratničkih naselja u BPK-u

FENA
Elektroprivreda BiH (Sarajevo-x.com)
Elektroprivreda BiH (Sarajevo-x.com)
Na području općina Foča i Ustikolina u toku je elektrifikacija povratničkih naselja Vojnići-Podgrađe, Kunduci, Grab, Cvilin, Modro Polje i Drugovići, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

Stvaranje što kvalitetnijih uvjeta za povratak stanovništa na njihova prijeratna ognjišta jedan je od primarnih zadataka Elektroprivrede BiH koja, u saradnji s lokalnim vlastima, kontinuirano vrši obnovu i elektrifikaciju povratničkih naselja.

Potpisivanjem memoranduma o razumijevanju i saradnji na elektrifikaciji lokacija realiziranog povratka, Elektroprivreda BiH, zajedno s Fondom za povratak BiH, učestvuje u realizaciji programa održivog povratka. Za te poslove do sada su izdvojena značajna sredstva za izradu projektne dokumentacije i izvođenje neophodnih radova na elektroenergetskim objektima.

Na području Bosankopodrinjskog kantona u toku su intenzivne aktivnosti na izgradnji i rekonstrukciji elektrodistributivne mreže da bi električna energija stigla i do najudaljenijih mjesta na ovom području.

U selu Vražalice, na području općine Pale-Prača, u toku je izgradnja pet kilometara duge trase dalekovoda. U proteklom periodu urađena je niskonaponska mreže u dužini od 1.000 m i transformatorska stanica 10(20)/ 0,4kV čime su stvoreni uvjeti za priključenje 15 od planiranih 35 povratničkih porodica.

U ranijem periodu Elektroprivreda BiH je na području općine Pale-Prača putem Elektrodistribucije Sarajevo rekonstruirala 14,2 km srednjonaponskog nadzemnog voda i šest transformatorskih stanica 10(20)0,4 kV čime je poboljšan kvalitet i kontinuitet isporuke električne energije stanovnicima ovoga područja, a povećana je i efikasnost održavanja i eksploatacije te izvršene pripreme za prelazak na 20 kV napon.

Na osnovu potpisanog memoranduma na području općina Foča i Ustikolina u toku je elektrifikacija povratničkih naselja Vojnići-Podgrađe, Kunduci, Grab, Cvilin, Modro Polje i Drugovići. Planirana je izgradnja dviju STS 10(20)/0,4 kV s priključnim 20 kV UKB vodovima dužine 4.700 m i pripadajućim niskonaponskim mrežama dužine 4.840 m.

Za realizaciju ove investicije EPBiH izdvojila je 149 hiljada KM vlastitih sredstava dok je ukupna vrijednost investicije 458 hiljada KM. Na ovom području živi 20 povratničkih porodica. Električnu energiju će dobiti i 30 povratničkih porodica na području goraždanskih naselja Bogovići, Gornje i Donje Selo, Smioke, Tišine, Podhranjen,Vučetići, Zabrđe i Žuželo.

Planirana je izgradnja tri STS 10(20)/0,4 kV s priključnim 20 kV UKB vodovima u dužini od 2.020 metara i pripadajućim niskonaponskim mrežama u dužini od 7.370 m. Ukupna vrijednost investicije je 517 hiljada KM od čega je EPBiH izdvojila 211 hiljada KM.

Članovi porodice Muradifa Mekića su jedini stanovnici naselja Grab u fočanskoj općini. Povratnici su u ovo udaljeno i teško dostupno područje. Nedavno su dobili električnu energiju.