FBiH
0

Plasman kredita manji za 449 miliona KM

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U prvoj polovini 2009. godine bankarski sistem u Federaciji BiH zabilježio je pad kreditnih plasmana od 99 miliona KM, dok su kreditni plasmani u RS smanjeni za 42,8 miliona KM, podaci su entitetskih Agencija za bankarstvo.

Do 30. juna kreditni plasman u FBiH iznosio je 10,3 milijarde KM, u narednom periodu očekuje se pad kvaliteta kreditnog portfolija.

"Kreditni plasmani privatnim preduzećima u prvoj polovini godine iznosili su 4,8 milijardi KM, a stanovništvu su smanjeni za tri posto, te su iznosili pet milijardi KM. Inače, za osam mjeseci 2009. godine ukupni krediti privatnim preduzećima i stanovništvu smanjeni su za četiri posto ili 449 miliona KM“, navode u Agenciji za bankarstvo FBiH.

Što se tiče strukture kredita po namjeni, već duži period nema promjene. Najveće učešće od oko 71,7 posto imaju krediti odobreni za finansiranje potrošnih dobara, odnosno krediti za hranu, piće i preparata za svakodnevnu upotrebu. Na stambene kredite se odnosi 24,3 posto, a sa preostalih četiri posto kreditirani su mali zanati, mali biznis i poljoprivreda.