Zakon o deviznom poslovanju
0

Plaćanje u eurima u BiH još uvijek neizvjesno

Piše: E. G.
Stalni odbor za finansijsku stabilnost Bosne i Hercegovine je predložio entitetskim ministarstvima finansija da izmjene svoje zakone o deviznom poslovanju kako bi građani u gotovinskom plaćanju mogli koristiti euro.

Dok jedni smatraju da je do sadašnje plaćanje isključivo konvertibilnim markama ispravno, drugi pak misle da je zabrana gotovinskog plaćanja eurima više naštetilo cjelokupnoj privredi, nego što je donijelo dobroga.

O ovome bi Stalni odbor za finansijsku stabilnost trebao raspravljati i tokom ove sedmice.

"Iako je ovakvo nešto sugerisano još uvijek ne znamo da li će do toga doći. Konvertibilna marka je zakonito sredstvo plaćanja, to je zvanična valuta, tako je odredila Centralna banka BiH. To što se ranije tolerisalo plaćanje u eurima je druga stvar i tada je to nije bilo u skladu sa zakonom.

Izmjene Zakona o deviznom poslovanju se ne radi tek tako. Uostalom, u svakoj zemlji se koristi zvanična, zakonska valuta. Evo na primjer, kada idete u Hrvatsku, također morate kupiti kune, ili Sloveniju ili bilo koju drugu zemlju", rečeno je za Sarajevo-x.com u Ministarstvu finansija FBiH.

Uvođenje zajedničke evropske valute u gotovinskom plaćanju bi možda najviše išlo na ruku trgovcima i ugostiteljima, jer kupci, pogotovo ako nisu bh. državljani nemaju uvijek kod sebe domaću valutu.

Ukoliko pak ne dođe do izmjena Zakona o deviznom poslovanju, bar u većim bh. gradovima će se morati otvoriti više mjenjačnica koje će raditi i u dane vikenda, budući da, primjera radi u Sarajevu, kada nedjeljom u grad dođe strani državljanin, nigdje ne može zamijeniti novac. Ista situacija je i u ostalim bh. gradovima.