BH-Gas apeluje
0

Plaćajte račune da ponovo ne dođe do obustave gasa

Sarajevo-x.com
BH-Gas je obavijestio javnost da je u mjesecu januaru uočen trend iznimno smanjenjih uplata svih potrošača. Kako posljednjih dana nema naznaka poboljšanja ove situacije, iz BH-Gasa upozavaju da ovakav pristup može rezultirati samo jednim, a to je odgađanje uplata prema inostranim partnerima.

"BH-Gas u potpunosti razumije poziciju svih potrošača, odnosno korisnika prirodnog gasa, ali isto tako potrošači moraju uvažiti činjenicu da ih je BH-Gas subvencionirao u 2010. godini u iznosu od 3,4 miliona KM, odnosno da je pokrivao razliku između nabavne cijene, koja je bila veća u poređenju sa prodajnom, te da su na taj način svi potrošači imali preferencijalni položaj. Na ovu pogodnost, koja je bila prisutna u 2010. godini, sada se od kupaca BH-Gasa odgovara smanjenim uplatama i stvaranjem sve većih finansijskih dubioza, koje mogu rezultirati gore navedenim", ističe se u saopćenju za javnost iz ove kompanije.

Ističu da, i pored toga što imaju potpuno pravo da obustave isporuke prema svim distributivnim potrošačima, u ovom trenutku se na taj korak neće odlučiti, ali istovremeno apeluju na sve potrošače da izmiruju svoje obaveze, kako opet ne bi došli u situaciju da u februaru ili martu ograničavamo isporuke prirodnog gasa ili čak obustavljamo isporuke prema određenim distributivnim kompanijama.

"Ponavljamo, BH-Gas je u potpunosti svjestan situacije u kojoj se nalazi, kao i njenog ponavljanja svake godine, ali ovaj put dok s jedne strane imamo sigurno i stabilno snabdijevanje od ruskog partnera bez bilo kakvih prijetnji o obustavi, jer se obaveze izmiruju na vrijeme, s druge strane imamo problem međusobnih dugovanja unutar zemlje, koje konsekventno mogu narušiti kompletan sistem snabdijevanja", istaknuto je dalje.

BH-Gas će sistem redovnog izmirenja obaveza prema ino parterima nastojati nastaviti i u narednom periodu, ali ponavljaju da sve zavisi od uplata distributivnih potrošača, pritom posebno misleći na SarajevoGas, kao najvećeg distributivnog potrošača u BiH.