biznis
0

PKKS: Seminar o pristupu fondovima EU za BiH

FENA
U Privrednoj komori Kantona Sarajevo danas je započeo trodnevni seminar o temi "Pristup fondovima EU za BiH i razvoj projektne ideje prema zahtjevima Evropske komisije".

Približavanjem BiH članstvu u EU otvara se mogućnost korištenja brojnih finansijskih fondova, od kojih neki nude milijarde eura pomoći, koji članice EU ali i zemlje u procesu pridruživanja mogu koristiti. To nisu klasične donacije, nego je riječ o finansijskim fondovima koji podržavaju samo dobro isplanirane i urađene projekte.

Komora je seminar organizovala u saradnji s trening i konsalting organizacijom "Izbor plus" (Sarajevo), učestvuje 27 polaznika, a predavač je Zara Halilović iz Direkcije za evropske integracije BiH. Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kako je istakla, EU fondovi će biti u funkciji ispunjavanja obaveza koji proizlaze iz tog sporazuma.

BiH je do sada realizovala programe CARDS-a, a ustanovljen je IPA fond od 2007. do 2013. godine (pretpristupna pomoć EU). To su programi klasične pomoći za razne oblasti u kojima su finansijska sredstva namijenjena samo za BiH, a za 2007. odobreno je 67,1 milion eura. Predviđeno je da će u okviru IPA fonda BiH u 2008. godini dobiti 74,8 miliona eura, za 2009. godinu 89,1 milion eura, a za 2010. čak 106 miliona eura.

U okviru ovog fonda moguće je finansirati razne projekte (infrastrukturne i projekte općinskog i regionalnog značaja, projekte u kompanijama, projekte konkurentnosti i inovacije, projekte za regionalnu saradnju, ekologiju, obrazovanje, elektronsko učenje, obnovljivu energiju, transport i komunikacije, itd).

Predstavnici institucija, kompanija i drugih organizacija na seminaru će se informisati koji su fondovi otvoreni za njih i kako uraditi dobre projekte za korištenje tih sredstava.